Een CT-scan is een onderzoek waarbij met behulp van röntgenstraling een dwarsdoorsnede-foto's vande lichaamsdelen en organen worden gemaakt. Bij dit onderzoek kan een arts afwijkingen zien die op een normale röntgenfoto niet zichtbaar zijn.

Dit onderzoek wordt gebruikt voor alle organen, waaronder het hart, de hersenen en de bloedvaten.

Bij een scan van het hart kan de hartfunctie en de anatomie van het hart worden beoordeeld, zoals het verloop van de kransslagaders en de hartkleppen. Ook stents en omleidingen (bypasses) zijn zo zichtbaar te maken.

Het onderzoek
Tijdens het maken van een CT-scan ligt de patiënt op een beweegbare behandeltafel die in de tunnel van het röntgenapparaat wordt geschoven. Voor opname van het hart worden alleen het hoofd en de borstkas in de tunnel geschoven.
De bron van waaruit de röntgenstralen worden uitgezonden, draait rond het lichaam. De röntgenstralen worden door de computer weergegeven als een dwarsdoorsnede van de borstkas. Deze dwarsdoorsneden worden stukje voor stukje gemaakt; telkens verschuift de opname enkele millimeters, totdat het hele hart en de bloedvaten eromheen zijn gefotografeerd.

Vaak wordt er nog een tweede serie foto's gemaakt met behulp van contrastvloeistof. Het contrastmiddel wordt via een infuus ingespoten. Deze vloeistof zorgt dat het hart en de bloedvaten beter zichtbaar worden op de foto's.
Om goed te beoordelen foto's te krijgen, is het belangrijk dat de hartslag niet te hoog is. Eventueel spuit een arts, in overleg met de cardioloog, een medicijn (bètablokker) in waardoor de hartslag kortdurend wordt verlaagd.

De radioloog maakt verschillende scans van de plaatsen die hij wil onderzoeken. De computer legt de opnames op elkaar. Zo krijgt de radioloog de juiste informatie over de vorm, grootte, structuur en de ligging van het hart en eventuele afwijkingen.

Het CT-onderzoek duurt in totaal een half uur tot een uur. Hoe lang het precies duurt, hangt af van het aantal scans dat de radioloog moet maken.

De resultaten kunnen op het beeldscherm worden bekeken of op film worden afgedrukt.

Nieuwe ontwikkeling
Sinds enkele jaren is er een nieuwe, zeer snelle CT-scanner op de markt die beelden kan maken van een kloppend hart: de multislice CT-scan. Gebruik van medicijnen om de hartslag te verlagen tijdens het onderzoek wordt hierdoor overbodig