Vrijen na hartziekte

Over het algemeen hoeft er weinig te veranderen het gebied van sex. Vrijen kan ook na een hartinfarct. Toch kan vrijen een behoorlijk zware lichamelijke inspanning zijn, het is heel normaal als u even moet denken of misschien zelfs twijfelt of u dat wel durft. Wie de trap op kan lopen, kan ook vrijen, wordt wel gezegd. Dat klopt in principe ook. Misschien denkt uw partner er zo over, maar bent u er voor uw gevoel nog niet aan toe.

Ook hier geldt: bespreek dit onderwerp! Eventueel ook met uw arts. Een goede arts is gewend om over dit soort zaken te praten.

Mocht u tijdens het vrijen toch last krijgen van pijn op de borst of benauwdheid, neem dan pauze. Meldt het voorval ook aan uw arts, zodat gericht onderzoek gedaan kan worden.

Een chronische ziekte heeft vaak invloed op het seksleven. Omdat de praktijkondersteuner chronisch zieken zo regelmatig ziet, is zij mogelijk de aangewezen persoon om ook naar dat aspect van ziekte te informeren en zo nodig hulp te bieden. Informeer je op eigen initiatief hiernaar als praktijkondersteuner? Kunnen patiënten bij jou terecht met hun vragen en zorgen? Heb je zelf genoeg kennis? In deze artikelenserie gaat Tijdschrift voor praktijkondersteuning in op een aantal aspecten van seksualiteit bij patiënten met een chronische ziekte. In eerdere afleveringen ging het over praten over seks en seksualiteit, seksuologische basiskennis, erectieproblemen, het effect van medicijnen op seks, seks bij astma/COPD en seks bij diabetes. In deze aflevering behandelen we de effecten van een aantal hartproblemen op seks. In volgende nummers besteden we aandacht aan seks na een herseninfarct en bieden we de praktijkondersteuner handvatten om seksuologische problematiek aan te pakken. Ook geven we inzicht in de werkwijze van de seksuoloog.

- Veel patiënten met hartproblemen zijn bang om tijdens de seks een hartinfarct te krijgen.

- Ook de partners van hartpatiënten zijn bang voor problemen tijdens de seks.

- Als een patiënt stevig kan wandelen of twee trappen kan oplopen, is ook seksuele activiteit mogelijk.

- Bij mannen met erectieproblemen die ook nitraten gebruiken, is de moderne orale erectiebevorderende medicatie absoluut gecontraindiceerd.

Laatst aangepast op woensdag, 03 augustus 2016 14:33

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.