Verlies van initiatief na een hartziekte

Apathie is niet hetzelfde als een depressie “Dat lusteloze gehang”. Komaan, dacht ik wel eens, doe nou eens een keertje je best!... Soms wilde ik hem het liefst door elkaar rammelen… Nee, natuurlijk heb ik dat nooit gedaan… Ik zie ook wel in dat hij er niets aan kon doen. Het was niet een kwestie van niet willen, maar van niet kunnen. Het was gewoon die ziekte die hem zo veranderde…”

Apathie of verlies van initiatief is een veel voorkomend verschijnsel bij verschillende vormen van chronische aandoeningen. Voor de omgeving is apathie vaak erg lastig. Iemand kan niet bereikt worden; er valt niets mee te beginnen.

Tips:

• Probeer voor ogen te houden dat uw naaste niet uit vrije wil zo lusteloos is: het is geen keuze. Dat maakt u milder en verdraagzamer.

• Probeer iemand met zachte hand te stimuleren om iets te gaan doen. Ga samen iets doen, een korte wandeling maken of luisteren naar muziek. Zoek iets waarvan u weet dat iemand het nog kan.

• Overvraag de ander niet. Beperk het tot enkele eenvoudige activiteiten per keer.

• Eenmaal aan de gang kan het best zijn dat mensen minder apathisch worden. Misschien duurt de activiteit niet lang. Laat toch blijken dat u het op prijs stelt dat iemand z'n best deed.

Apathie is niet hetzelfde als een depressie

Alhoewel een depressie en apathie een aantal overeenkomsten lijken te hebben is er toch een significant verschil tussen beide. Iemand die apathisch is toont geen emoties, is niet meer geïnteresseerd in wat hij vroeger leuk vond om te doen en wil geen nieuwe dingen meer leren. Een groot verschil met een depressie is bovendien dat iemand die apathisch is geen druk voelt en geen ziektebesef lijkt te hebben.

Hoe ga ik om met iemand die apathisch gedrag vertoont?

Het belangrijkste is dat je voor ogen houdt dat degene die apathisch gedrag vertoont en dus lusteloos is dit niet expres doet, wanneer je dit voor ogen houdt zal je verdraagzamer overkomen en minder snel je geduld verliezen. Het volgende dat je kan doen is proberen rustig aan iemand te stimuleren om iets te gaan doen. Dit kun je doen door voor te stellen om samen iets te gaan doen wat niet veel van diegene vraagt, zoals een korte wandeling of samen muziek luisteren/televisie kijken. Probeer om een activiteit te kiezen waarvan je zeker weet dat diegene dat aan kan, iets kiezen wat iemand niet aankan wekt alleen maar grotere apathie op. Dit brengt mij bij de volgende: overvraag iemand nooit!!

Op het moment dat iemand bezig is kan het zijn dat hij minder apathisch wordt. Laat hoe dan ook blijken hoe fijn je het vindt dat hij zijn best doet.

 

Aanvullende informatie

  • Extended Classes: grid-double hilite
Laatst aangepast op vrijdag, 25 januari 2013 10:11

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.