Relatie: hartpatiënt en partner

Tips voor de partner van de hartpatiënt. Het is mogelijk dat een persoon ernstige geestelijke gevolgen ondervind na een hartinfarct. Dit is best een heftige ervaring waarbij de persoon met de kwetsbaarheid van zijn of haar eigen lichaam geconfronteerd wordt. Een verandering in persoonlijkheid kan veroorzaakt worden doordat men door angst of minder zelfvertrouwen niet meer dezelfde rol kan spelen in werk, gezin of relatie.

Onzekerheid voor wat de toekomst zal brengen kan een invloed hebben. Bovendien zijn veel mensen na een hartziekte bang voor herhaling en durven zich daarom niet meer inspannen.

Enkele tips die het leven tussen hartpatiënt en partner draaglijker kunnen maken:

• Het risico bij beiden partners is dat er een onderlinge afstand ontstaat op het gebied van gevoel. Daarmee wordt bedoeld dat de periode na een grote ingrijpende gebeurtenis en waarin de patiënt en co-patiënt alleen met hun eigen gevoel bezig zijn, te lang wordt. Het kan dan voorvallen dat het contact tussen de partners soms moeizaam op gang komt.

• Wanneer een hartpatiënt blijft aangeven "laat me met rust" of "ik ben er nog niet uit" maar ook "ik kan dit niet" wat eigenlijk wil zeggen "ik durf dit niet" (bijvoorbeeld seksueel contact) word het tijd om eens met hem/haar mee te gaan, als de patiënt opnieuw voor een controle bij de specialist terug moet komen. Neem dan als partner zelf het initiatief en stel al je vragen die de patiënt uiteindelijk ook heeft maar niet durft te stellen.

• Het lijkt tijdens de eerste periode, voor de co-patiënt, of hij/zij alles opzij moet zetten, ook zichzelf, en vandaar op de tweede plaats komt. Dit geld ook veelal zo te zijn voor de omgeving. Toch is het van belang om wanneer men vraagt hoe het met je gaat, eens een eerlijk antwoord te geven en te vertellen dat je doodmoe word van die dagelijkse trippen naar het ziekenhuis. Of nog dat het wel erg zwaar voor je is om alles alleen te moeten regelen en dat je snakt naar wat extra hulp voor de boodschappen en/of kinderopvang bijvoorbeeld.

• Beide partners gaan dus op automatische piloot om het zo maar te zeggen, de één in het ziekenhuis en de ander thuis bij het gezin.

Als co-patiënt mag je er alvast zeker niet vanuit gaan dat je de enige moet zijn die zich sterk moet houden voor de ander. Jij mag eveneens zeggen dat je geschrokken bent en dat je het niet eenvoudig vind om hierover een gesprek op gang te brengen.

• Weet dat communicatie het sleutelwoord is voor alles, ook tijdens ziekte. Hetzij mondeling, hetzij schriftelijk.

• Het is niet ondenkbaar dat de partner nog een grotere schok krijgt. Hij of zij is eveneens bezig met overleven, onzekerheid en angst. Bovendien moet hij of zij dan ook nog alle lopende zaken regelen en een gezin draaiende houden. Het is dan ook van belang om de patiënt even los te laten in handen van de medici te geven en er op te vertrouwen dat ze in goede handen zijn. Dit ook om zich beter te kunnen concentreren op de huishoudelijke taken die gewoon verder gaan.

• Belangrijk is wel om de patiënt te stimuleren om steeds een stapje verder te komen in zijn lichamelijke herstel.

• Het moeilijkste van alles is het accepteren van het feit dat het leven van beiden is veranderd en de juiste manier te vinden om daar mee om te gaan.

• De revalidatieperiode is de periode om weer nader tot elkaar te komen, maak hiervan gebruik! De adviezen zijn vaak simpel, zoals ga wandelen en fietsen. Juist die activiteiten zijn geschikt om er achter te komen wat de hartpatiënt wel en niet kan en er dan op een rustige manier over te praten.

• Probeer een rooster te maken voor ziekenhuisbezoek zodat er altijd iemand is maar dat jij een keer kan overslaan. De patiënt zal dat echt wel begrijpen.

• Het krijgen van een hartinfarct is een donderslag bij heldere hemel voor beide partners. Beide partners zijn overgeleverd aan informatie en adviezen van de specialisten.

• Het is dus van levensbelang voor de relatie dat wanneer het gevaar is geweken, de beide partners weer met elkaar communiceren en hun beide ervaringen delen en bespreken om zo tot elkaar te kunnen komen.

• Het is als partner erg belangrijk te accepteren wanneer de patiënt meld dat het echt te veel is en moet stoppen waar hij gebleven is. Neem de taak over en maak het af.

• De partner welke het hartinfarct overkomt is de eerste tijd alleen bezig met overleven en krijgt daarna te maken met onzekerheid en angst.

Laatst aangepast op maandag, 28 januari 2013 09:55

Gerelateerde items (op tag)

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.