Aspirine en hartziekte

Aspirine is een goede pijnstiller en helpt bovendien hart- en vaatziekten te voorkomen. Toch komt de ziekteverzekering niet tegemoet in de kosten omdat de producenten nooit een dossier tot terugbetaling indienden. Dankzij herhaaldelijk aandringen van de CM komt daarin binnenkort verandering. Over enkele maanden zullen patiënten die aspirine gebruiken om hart- en vaatziekten te voorkomen terugbetalen.

Dat een lage dosis aspirine hart- en vaatziekten kan voorkomen, staat vast. Het geneesmiddel heeft immers een bloedverdunnend effect en zorgt ervoor dat de bloedplaatjes minder kleven, wat de doorstroming van het bloed ten goede komt.

Voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zoals diabetici, personen met een hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterolgehalte en voor mensen die eerder al een beroerte of een hartinfarct meemaakten, is een dagelijkse lage dosis aspirine aangewezen. Toch krijgen deze patiënten vaak andere geneesmiddelen voorgeschreven. Ze zijn niet noodzakelijk beter maar worden wel terugbetaald.

Aanvraag

Dat de ziekteverzekering niet tegemoetkomt in de prijs van aspirine, heeft niets te maken met het therapeutische nut van dat product. Een geneesmiddel wordt meestal slechts terugbetaald als een producent daartoe een dossier indient bij de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG). Tot vandaag had geen enkel bedrijf dat aspirine op de markt brengt, deze stap ondernomen. De producenten kunnen daarvoor goede redenen hebben. Geneesmiddelen die worden terugbetaald, zijn immers onderworpen aan een prijscontrole en soms ook aan een opgelegde prijsdaling.

Goedgekeurd

Omdat de kosten voor de patiënt hoog kunnen oplopen, vraagt de CM al lang dat de ziekteverzekering tegemoetkomt in de prijs van aspirine. Onlangs ging een generisch bedrijf in op deze vraag. Het bezorgde de CTG een dossier tot terugbetaling van een geneesmiddel dat 80 mg aspirine bevat. Het is aangewezen ter preventie van hart- en vaatziekten. Als pijnstiller is het ongeschikt, daarvoor is de dosis te laag.

De CTG heeft de aanvraag tot terugbetaling unaniem goedgekeurd. Nu moet ook de minister van Sociale Zaken zijn goedkeuring verlenen. Eens dat is gebeurd, zal de prijs van het geneesmiddel voor de patiënt gevoelig dalen. Vandaag slikken naar schatting 650.000 Belgen een lage dosis aspirine ter preventie van hart- en vaatziekten. Het zal evenwel nog vier tot zes maanden duren voor ze aanspraak kunnen maken op terugbetaling.

 

Laatst aangepast op vrijdag, 25 januari 2013 10:27

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.