Prof dr. Pedro Brugada wil al hartvoorlichting op lagere school “Op je 45ste is het te laat”

Pof. dr. Pedro Brugada staat vierkant achter het cardiolabel.

“Het wordt hoog tijd dat zowel de overheid als de Belgische hartpatiënten wakker worden”, zegt de wereldberoemde cardioloog. “Want er zijn maar drie dingen die de tsunami aan hart- en vaatziekten die op ons afkomt kunnen stuiten. Preventie, preventie en preventie.”

Pedro Brugada zwaait met een onderzoek waaruit blijkt dat de helft van de Belgische veertigers niets afweet van zijn bloeddruk, cholesterol- of suikergehalte in zijn of haar bloed.”

Zijn stokpaardje is dat mensen veel te laat beginnen met voor hun hart te zorgen. “Op je 45ste is het te laat. Dan heeft de cholesterol al zijn werk al gedaan en is de vernauwing van je aderen al veel te groot om preventief op te treden. Dan helpen alleen nog medicijnen en moet je maar afwachten of je plots zal doodvallen of niet. Tien procent van de hartdoden in België is jonger dan 65 jaar. Je moet dus zo snel mogelijk beginnen met letten op je hart.”

Pedro Brugada is opgetogen over het initiatief van Paul Bols. “Dat cardiolabel past perfect in mijn filosofie van bewustwording van patiënten. Er moet een patiëntenverenigingen komen, die de overheid onder druk kan zetten.”

Brugada stelt vast dat de Belgische overheid niet wakker ligt van preventie van hartziekten. “Dat zou anders wel mogen, gezien de financiële gevolgen die hartziekten op het gezondheidsbudget hebben. En door de vergrijzing zullen die alleen nog maar groter worden. Want de mensen gaan na hun hartziekte niet meer zo snel dood dan vroeger, hé. Ze blijven gehandicapt verder leven.”

Lagere school

Volgens de cardioloog kan preventie dan ook niet vroeg genoeg beginnen. “Kijk naar Ierland en Italië. Daar is het aantal hartinfarcten met een derde verminderd sinds de overheid het roken in café, restaurants en overheidsgebouwen verboden heeft. Maar preventie kan al beginnen bij de geboorte. Verplicht het nemen van een elektrocardiogram bij baby’s. Daar al kun je zien of het kind een risico loopt op het Brugada-syndroom (plots hartfalen, red.).

In Italië geeft men in de scholen kinderen vanaf zes jaar training. Ze leren wat gezonde voeding is en hoe schadelijk roken is. Later leren ze op school hartmassage uitvoeren en leren de correcte telefoonnummers van de hulpdiensten van buiten. Want geloof het of niet in België weten het merendeel van de mensen niet welk nummer ze moeten bellen als er iemand een hartinfarct krijgt. Als ze twaalf jaar zijn worden kinderen in Italië verplicht aan een cardiovasculair onderzoek onderworpen. Alleen zo creëer je een goede basis. Maar in België beseffen politici nog altijd niet dat zulke maatregelen besparend werken.”

Rokers doen betalen

Met zijn Catalaanse roots –hij werkte tot het eind van de jaren zeventig als hartspecialist in Barcelona- zag Brugada het grote verschil tussen mediterrane landen als Spanje en onze gewesten: “De eerste vrouw met een hartinfarct kreeg ik pas in 1979 in Nederland onder ogen. In Spanje bestond dat gewoonweg niet. Dat heeft natuurlijk met voeding –minder vet- te maken.”

Hij heeft er dan ook geen moeite mee een toekomstige sollicitant voor een hartinfarct te beschrijven: “Jonge mannen die roken. Verder spelen suiker, cholesterol en hoge bloeddruk een rol. En natuurlijk ook erfelijkheid.”

De professor is dan ook streng voor rokers: “Prijzen en bestraffen moeten hier hand in hand gaan. Wist je dat in Nederland de brandverzekering duurder is voor rokers? Kijk, als een roker een hartinfarct krijgt, dan moét hij stoppen met roken. Doet hij dat niet, dan moet hij de kosten van verdere verwikkelingen zelf dragen. Daar moet de maatschappij niet voor opdraaien.”

Waar Brugada nu de kriebels van krijgt is dat het aantal rokers onder vrouwen stijgt: “Vaak zijn dat jonge vrouwen die beginnen roken om geen honger te hebben en zo slank te blijven. Je kan dus niet vroeg genoeg met voorlichting en preventie beginnen en daarom is het project van Paul Bols zo belangrijk. Want die transvetten zijn erg schadelijk. Bovendien zal het de oprichting van een patiëntenvereniging stimuleren. Dat is nodig. In Nederland is de Hartstichting bijvoorbeeld een machtig orgaan, dat ook heel veel aan fundraising doen. In België is er niets.”


Marc HELSEN voor Gazet van Antwerpen