Omega 3 besluiten

De inname van omega-3-vetzuren heeft in sommige gevallen een duidelijk positief waarneembaar effect op het ziektebeeld. Besluit Omega-3 vetzuren zijn terug te vinden in verschillende bronnen. Deze omvatten zowel dierlijke voedingsmiddelen (met als belangrijkste de vette vissoorten), als plantaardige (zoals sojaolie, walnoten, koolzaadolie) en verrijkte voedingsmiddelen zoals margarine, melk en brood. Daar waar de Belgische aanbevelingen het vooral over maximum hoeveelheden hebben, vermelden de internationale aanbevelingen ook minimumwaarden. Zolang de maximum toegelaten hoeveelheden niet overschreden worden is het gebruik van omega-3 niet schadelijk.

Verder kunnen we besluiten dat een menu dat is opgesteld met de nodige aandacht voor de voorgeschreven aanbevelingen van omega-3, voldoende omega-3 levert. Dit in tegenstelling tot een menu dat is opgesteld op basis van voedselconsumptie peilingen van 2004. Er moet dus meer aandacht worden besteed aan de keuze van voedingsmiddelen die omega-3 bevatten. Als dit gebeurt, dan is het gebruik van supplementen niet noodzakelijk.

Bij het gebruik van deze supplementen mag de toegelaten maximumhoeveelheid zeker niet worden overschreden. Ook wordt er soms gesuggereerd dat regelmatig vis eten ongezond is omwille van het hoog kwikgehalte. Dit wordt ontkracht, men adviseert dan ook twee keer per week vis te eten, maar met voldoende variatie in de soorten.

De inname van omega-3-vetzuren heeft in sommige gevallen een duidelijk positief waarneembaar effect op het ziektebeeld. Zo is er sprake van een verminderd risico op hart- en vaatziekten zowel bij primaire als secundaire preventie. Verder verlaagt het gebruik van omega-3 het cholesterolniveau in gunstige zin evenals het niveau van triglyceriden. Ten slotte noteren we ook een positief effect op ons geheugen, zowel bij zuigelingen, kinderen en jong volwassenen. Door een goede inname van omega-3-vetzuren zouden onze hersenen minder snel verouderen. Wel staat het vast dat de transvetten uit voeding geweerd moeten worden.

Daarnaast zijn er nog een heel aantal ziekten waar nog geen duidelijke uitspraak over kan gedaan worden, omdat studies elkaar tegenspreken of omdat er nog onvoldoende onderzoek is gedaan. Zo toont onderzoek aan dat omega-3-vetzuren verder gewichtsverlies bij kankerpatiënten licht kan verbeteren, maar andere onderzoeken bevestigen dit niet.

Ook bij de behandeling van ADHD zouden omega-3-vetzuren een verbetering teweegbrengen op vlak van gedrags- en leermoeilijkheden, maar omdat ADHD een zeer individuele behandeling vraagt mag er niet vanuit gegaan worden dat omega-3-vetzuren voor iedereen een gunstig effect met zich meebrengen.

Bij de behandeling van depressie met EPA en DHA zijn er beloftevolle aanwijzingen, maar de onderzoekers geven zelf aan dat meer onderzoek vereist is. Zowel bij reuma als bij astma wordt omega-3 in relatie gebracht met zijn anti-inflammatoire werking. Dierproeven hebben aangetoond dat omega-3-vetzuren sterk anti-inflammatoir werken op astma, maar humane studies hebben dit nog niet bevestigd. Ook bij de behandeling van reuma is er geen eensgezindheid. Om conclusies te kunnen trekken over het effect van omega-3 op kanker, ADHD, reuma, astma en depressies moet er nog verder onderzoek worden verricht.

 

Laatst aangepast op vrijdag, 25 januari 2013 09:50

Gerelateerde items (op tag)

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.