Ongezonde vetten

Industriële ongezonde vetten zijn de echte oorzaak van hart- en vaatziekten. Wereldwijd is de boosdoener verzadigd vet geweest en werden roomboter, kokosvet, palmvet in de ban gedaan en vervangen door verharde oliën en margarines. Maar nu blijkt dat juist de transvetzuren die ontstaan bij verharding van onverzadigde oliën een regelrechte ramp voor onze gezondheid zijn.

Ouderwets gezond en lekker vet!

Wereldwijd heeft transvet al miljoenen hartaanvallen veroorzaakt. Beter gezegd 12.000.000 hartpatiënten per jaar in Europa.

Er is reden om ons af te vragen of producten die claimen ‘gezond’ te zijn, wel écht zo gezond voor ons zijn. Traditioneel geliefde producten, zoals roomboter, worden afgetekend als slecht.

Terwijl veel moderne ‘gezonde’ producten, zoals margarine, later nóg ongezonder blijken te zijn dan het product waarvoor het een gezond alternatief was.

Maar nu blijkt uit onderzoek dat juist de transvetzuren die ontstaan bij verharding van onverzadigde oliën een regelrechte ramp voor onze gezondheid zijn.

Een eeuw lang heeft er in verschillende margarines een levensgevaarlijk ingrediënt gezeten. Sinds enkele jaren kan het brood in de meeste gevallen weer veilig worden geboterd. De industrie past de productietechnieken aan. Wereldwijd heeft transvet miljoenen hartaanvallen veroorzaakt.

Margarine heeft vandaag de dag een heilzame uitstraling. In de supermarkt en de bedrijfskantine ligt naast de gewone margarine een scala aan gezonde en supergezonde varianten. De ene is mager, in een andere zit linolzuur, dat het hart en de bloedvaten weldoet, de derde lokt met weer andere tovermiddelen (plantensterolen), die de hoeveelheid slecht cholesterol in het bloed verlagen. Toch zal er zeer weinig vermeld worden over de Transvetten in het product. Daarom willen wij aan de overheid vragen om het Cardiolabel te herkennen, en dit met de volgend doelstellingen:

  1. Beperk het transvetgehalte van plantaardige oliën en zachte, smeerbare margarines tot maximum 2% van het totale vetgehalte
  2. Beperk het transvetgehalte voor alle andere levensmiddelen tot maximum 5% van het totale vetgehalte, met inbegrip van ingrediënten die worden verkocht aan restaurants.

Transvet, oorzaak van hart- en vaatziekten

Niet altijd heeft margarine zo’n positieve bijdrage geleverd aan de gezondheid. Sterker nog, de afgelopen tien jaar zijn voedingsdeskundigen tot het inzicht gekomen dat de margarine die wij, onze ouders en grootouders op hun boterham hebben gesmeerd, op zijn minst tienduizenden hartaanvallen op zijn geweten heeft.

Een eeuw lang, tot ongeveer 1995, heeft er in de meeste margarines en andere voedingsvetten immers een uiterst ongezond bestanddeel gezeten. Dit ingrediënt, transvet geheten, verhoogt het gehalte slechte cholesterol en verlaagt het gehalte goede cholesterol, en levert aldus een belangrijke bijdrage aan hartaanvallen en beroerten.

Wie zich enigszins bezig houdt met gezonde voeding weet al snel dat je vet met mate moet gebruiken. Met mate, dus niet helemaal verbannen. Vetten maken deel uit van de schijf van vijf en bevatten nuttige voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Nu we inmiddels doordrongen zijn van het verschil tussen ‘gezonde’ onverzadigde vetten en ‘ongezonde’ verzadigde vetten, zullen we nog méér op de nog ongezondere transvetten moeten letten. Ongezonde transvetzuren ontstaan bij het harden van plantaardige oliën, bij de fabricage van margarine, bij de bereiding van koekjes, gebak en zoutjes, en bij frituren in hard en/of dierlijk frituurvet.

Helemaal vermijden van transvetten is onmogelijk, omdat het van nature in kleine hoeveelheden voorkomt in zuivelproducten en vlees. Volgens de Nederlandse gezondheidsraad zou van het totale aantal calorieën dat een gezond persoon per dag gebruikt, twintig tot veertig procent uit vet moeten bestaan. Van al het vet dat je binnenkrijgt zou dan maximaal een kwart tot éénderde uit verzadigd vet mogen bestaan en maximaal twee procent van het totale vetgehalte uit transvet. Dit komt gemiddeld neer op twee tot drie gram transvet per dag.

In Amerika, Canada en Denemarken zijn de overheden streng opgetreden tegen deze gevaarlijke vetzuren in de voeding waardoor veel fabrikanten gedwongen worden om hun producten aan te passen gezien de grote risico's voor de consument. Zeer recentelijk is nog bepaald dat het vanaf juli 2008 voor alle restaurants in New York zelfs verboden is om transvetten te gebruiken.

Inmiddels wordt er wel aan gewerkt om het transvetgehalte in producten terug te dringen. Het Voedingscentrum en de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling hebben daarbij al belangrijke resultaten behaald. Zo is het transvet bij margarine en halvarine teruggebracht van vijftig procent tot praktisch nul.

Maar desondanks kunnen we als consument niet vertrouwen op de technologie alléén. Zo blijkt uit zeer recentelijk onderzoek van de consumentenbond dat er bij het maken van producten soms nog gemaskeerde slechte, ongezonde margarine wordt gebruikt. De producten bevatten daardoor onnodig veel van het schadelijke transvet. Dat dommige niet passen in een gezond ontbijt weten we allemaal, maar voorlopig zijn de lekkerste croissants die van roomboter zijn gemaakt op dit moment dus nog gezonder dan die waar zogenaamd gezonde margarine in zit. De vraag is hoe we als consument gezond kunnen eten, nu we dus niet alleen kunnen vertrouwen op voorlichting over bepaalde ongezonde en gezonde vetten.

Supermarkten en leveranciers proberen met ‘gezonde’ logo’s aan te geven welke producten een gezonde keus zijn. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld als richtlijn voor de eigen merk producten. Daarnaast heeft de supermarktketen het Gezonde Keuze Klavertje geïntroduceerd om producten die passen in een gezond dieet te markeren. Omdat een gezond dieet veel verschillende voedingsstoffen moet bevatten, is er slechts een beperkte groep producten die dit logo mag dragen. Om de hoeveelheid transvetten in je voeding te beperken, zul je niets aan dit logo hebben en zelf het etiket moeten lezen en letten op het percentage ‘geharde’ vetten.

Het Ik Kies Bewust-logo, dat in mei 2006 geïntroduceerd is en ontwikkeld door Campina, Friesland Foods en Unilever, is ook bedoeld om consumenten te helpen bij het maken van een bewuste keuze voor gezond eten. De nadruk bij producten met het logo ligt op het terugdringen van suiker, zout, transvet en verzadigd vet. De toekenning van het Ik Kies Bewust-logo berust op twee pijlers: een beperking van inneming van voedingsstoffen met een minder gunstig effect op de gezondheid en een voldoende inneming van essentiële voedingsstoffen.

In deze classificatie geldt voor transvet een maximumpercentage van twee energieprocent óf twee procent van het totale vetgehalte. Hierbij geldt dat transvetzuren uit zuivel niet zijn meegerekend. Dit betekent dat producten met dit logo, wat betreft het aandeel transvet, niet het voorgeschreven advies van de gezondheidsraad volgt. Opmerkelijk is dat de lijst met producten die het logo dragen, juist veel margarines, oliën en frituurvetten bevat. Aangezien de ontwikkelaars groot marktaandeel hebben in dit soort producten, moeten we ons als consument misschien niet te snel laten leiden door dit soort gezonde logo’s.

Wat verder zeer sterk opvalt, is dat de landen die een wetgeving hebben t.o.v. transvetzuren de meeste gekende merkproducten deze grens gemakkelijk halen. Terwijl in andere Europese landen dit niet het geval is. Hieruit kan je afleiden dat ze het productieproces om een gezond en transvetvrij product op de markt te zetten voldoende kennen.

We spreken oven landen als Canada, Denemarken, Nieuw Zeeland, enz.... Bezoek de sites maar eens van de gekende merkproducten in deze landen en vergelijk, u zal schrikken van het resultaat.

Maar wat kun je nu doen om gezond vet te eten?

De enige zekerheid die we hebben is dat als we eten wat onze voorouders tot 100 jaar geleden aten, er eigenlijk niet zo veel aan de hand is. Zogenaamd nieuwe ‘gezonde’ producten hoeven niet gezond te zijn, dus gebruik je gezonde verstand. Linolzuur kunnen we in ieder geval beter vermijden. Goede vetten zitten in vette vis en natuurlijke vetten in zuivel en vlees. Wees niet bang voor roomboter of vet spek, maar eet alles met mate.

 

Laatst aangepast op vrijdag, 25 januari 2013 09:58

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.