Verborgen vetten

Een te hoog lichaamsgewicht is de laatste jaren in België uitgegroeid tot een gezondheidsprobleem met de omvang van een epidemie. Zoals reeds alom gekend is één op twee Belgen te dik. Overgewicht en obesitas, de ernstige vorm van overgewicht, behoren tot de chronische ziektes. Dit verhoogt het risico op welvaartsziekten, met name hart- en vaatziekten, diabetes, verhoogde bloeddruk, artrose, slaapstoornissen, galsteenvorming en kanker. Bovendien is er een gedaalde levensverwachting, psychologische problemen, rugklachten…

Probleemstelling

De grote inname van ‘verborgen vetten’ die voornamelijk van het verzadigde type zijn, vormt een gevaar voor de Belgische volksgezondheid. En daar knelt het schoentje: een doorsnee Belg heeft te weinig kennis over deze ‘verborgen vetten’ waardoor er onbewust een te hoge vetinname is.

Men is ervan overtuigd weinig vet te eten, terwijl het vetpercentage in de voeding de aanbevolen norm vaak overstijgt. Uit de praktijk blijkt dat de patiënten vet vooral relateren aan de saus bij de warme maaltijd en de zichtbare smeer- en bereidingsvetten. Maar de ‘verborgen vetten’ in koekjes, gebak, chocolade, kaas, volle zuivelproducten, vlees….telt men niet mee. Vooral dierlijke producten zoals boter, volle zuivelproducten, vet vlees en vleeswaren bevatten verzadigde vetten. Deze vetten doen het LDL-cholesterol of slechte cholesterol in het bloed stijgen. Vooral deze vetten dragen dus bij tot de welvaartsziekten. Ze zorgen alleen voor de opbouw van een vetlaag.

Daarbij zijn verzadigde vetten ( transvetten ) zeer moeilijk te verbanden door het lichaam, ze blijven door hun ( meestal 90% ) dierlijke afkomst zeer lang aanwezig in ons lichaam. Zelfs door het dagelijkse sporten worden ze niet uit het lichaam verwijderd, terwijl plantaardige vetstoffen vloeibaar zijn en gemakkelijk om te zetten zijn in energie.

Het kennisniveau met betrekking tot de verschillende soorten vetzuren is teleurstellend. De Belg die naar eigen inzicht best ‘goed bezig’ is met gezondheid en vetten, baseert zich vooral op de zichtbare vetten. De consumptie van deze zichtbare vetten, zoals de smeer- en bereidingsvetten, is onder invloed van voorlichting en reclame wel aan het veranderen. De inname is afgenomen en de samenstelling ervan is verbeterd.

Daarentegen is de inname van de verborgen vetten nog steeds te groot. Dit is te wijten aan de huidige ongezonde trends in het Belgische voedingspatroon:

  • grazing, het continu eten gedurende de dag;
  • een gestegen kaasconsumptie, maar sommige kazen bevatten veel verborgen vetten;
  • vraag naar meer kant-en-klaar maaltijden, fast food en snacks die ook veel verborgen vetten dragen;
  • een toename van het buitenshuis eten, dit leidt tot een hoge inname van verborgen vetten.

Vet heeft in onze ‘gezondheidscultuur’ een slechte naam, maar vet is niet per definitie slecht. Een mens heeft dagelijks vet nodig. Waar het vooral op aankomt, is de juiste dosering. Het probleem is de soort en de hoeveelheid vet die dagelijks naar binnen wordt gewerkt.

Binnen de vetverdeling wordt de voorkeur gegeven aan de onverzadigde vetten en mag niet meer dan 10 En % worden aangebracht door de verzadigde ‘verborgen’ vetten. Door hapklare producten te mijden, kan de vetinname eenvoudig beperkt worden. Het komt erop neer om chips, snacks, koekjes, taart, ijs… zoveel mogelijk te vermijden zolang hun ingrediënten niet degelijk aangepast zijn.

 

Laatst aangepast op vrijdag, 25 januari 2013 10:05

Gerelateerde items (op tag)

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.