Cyklokapron bijsluiter

De werkzame stof in Cyklokapron is tranexaminezuur. Tranexaminezuur is sinds 1965 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Cyklokapron. Het is te verkrijgen in tabletten, bruistabletten en injecties.

1. Wat doet Cyklokapron en waarbij wordt het gebruikt?

Tranexaminezuur voorkomt dat bloedstolsels oplossen.

Artsen schrijven tranexaminezuur voor bij bloedingen of gevaar voor bloedingen bij mensen met bepaalde afwijkingen in de bloedstolling (bloedstollingziekten) en bij abnormaal vaginaal bloedverlies. Het werkt ook bij hereditair angioneurotisch oedeem.

Bloedstollingsziekten

Tranexaminzuur wordt gebruikt bij mensen die te lang blijven bloeden, bijvoorbeeld na operaties of tandheelkundige ingrepen. Dit kan het geval zijn bij mensen met hemofilie (bloedingziekte), met de ziekte van Von Willebrand, leukemie, prostaatkanker, alvleesklierkanker, bepaalde leverziekten, na ingrepen aan de prostaat, de blaas of baarmoederhals en bij mensen die antistollingsmiddelen gebruiken.

Bij beschadigingen van vaten vormt het lichaam een bloedstolsel op de beschadiging, waardoor het bloeden stopt. Zodra de beschadiging van het bloedvat is gerepareerd, lost het bloedstolsel weer op. Bij sommige mensen lost het stolsel echter te vroeg op of kan het zich niet vormen, waardoor de bloeding niet stopt.

Tranexaminezuur houdt een bloedstolsel op een vaatbeschadiging in stand, waardoor de wond niet opnieuw kan gaan bloeden.

Bij hemofilie moet u tranexaminezuur gebruiken in combinatie met bloedstollingsfactoren.

Abnormaal vaginaal bloedverlies

Bij sommige vrouwen is de menstruatie veel heviger doordat de bloedstolling niet goed verloopt. Ook kan er men na het plaatsen van een spiraaltje een te hevige bloeding optreden. Tranexaminezuur kan het overvloedige bloedverlies verminderen.

De werking bij overvloedig bloedverlies begint binnen enkele uren. U merkt dan dat u minder bloed verliest.

Oedeem

Tranexaminezuur wordt gebruikt om aanvallen te voorkomen van hereditair angioneurotisch oedeem. Dit is een erfelijke aandoening waarbij plotselinge zwelling (oedeem) in het gezicht, slokdarm, buik, keel en mondholte ontstaat. Dit is een gevaarlijke situatie, aangezien de zwelling het ademhalen bemoeilijkt.

Tranexaminezuur kan deze aanvallen voorkomen. Als u de aanvallen niet voelt aankomen of als u meer dan één aanval per maand heeft, zal de arts adviseren het middel dagelijks te gebruiken.

2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve de gewenste werking kan Cyklokapron ook bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn maagdarmklachten, overgevoeligheid, trombose, duizeligheid en veranderingen in het zien.

Zelden
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree.

Zeer zelden
Overgevoeligheid voor Cyklokapron. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en roodheid. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor tranexaminezuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
Trombose (bloedstolsel in de vaten). Het effect van tranexaminezuur kan doorslaan, waardoor op andere plekken een bloedstolsel kan ontstaan. Vooral bedlegerige patiënten hebben hier zeer zelden kans op. Dit is de reden dat mensen die al last hebben van trombose het vaak niet mogen gebruiken. In sommige gevallen kan het worden gecombineerd met een antistollingsmiddel, zoals heparine.

Duizeligheid, vooral als Cyklokapron via een injectie wordt gegeven en de injectie te snel wordt toegediend.

Veranderingen in het zien, zoals kleurenblindheid. Waarschuw uw arts als u dit merkt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.

3. Heeft Cyklokapron een wisselwerking met andere medicijnen?

Er zijn van Cyklokapron geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

4. Als ik Cyklokapron gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij Cyklokapron zijn hiervoor geen beperkingen.

5. Kan ik Cyklokapron gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van Cyklokapron tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Laat daarom uw arts weten dat u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit middel komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is.

6. Hoe moet ik Cyklokapron gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Tablet: neem de tablet in met een half glas water. U kunt de tablet eventueel door midden breken op de breukstreep als u hem te groot vindt om in een keer in te slikken.
Bruistablet: doe de bruistablet in een half glas water, wacht tot de tablet is opgelost en drink dat op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dat ook op.
Injectie: de injectie zal meestal door een verpleegkundige of door een arts worden toegediend.

Wanneer?

Overvloedige menstruatie: meestal adviseert de arts te starten met slikken telkens zodra de bloeding begint.
Hemofilie (bloedingziekte), als men overvloedig bloeden na operaties of tandheelkundige ingrepen wil voorkomen: voorafgaand aan de ingreep krijgt u een injectie met tranexaminezuur.
Hereditair angioneurotisch oedeem: vaak moet u Cyklokapron dagelijks gebruiken om een aanval te voorkomen. Als de aanvallen zich vooraf duidelijk aankondigen, kunt u het ook nemen zodra dit het geval is.

Hoe lang?

In de meeste gevallen moet u Cyklokapron gedurende een tot twee weken gebruiken. Bij een blaasoperatie of een operatie aan de prostaat bijvoorbeeld tot geen bloed meer in de urine te zien is.
Hemofilie (bloedingziekte), als men overvloedig bloeden na een operatie of tandheelkundige ingreep wil voorkomen: na de operatie moet u meestal nog zes tot acht dagen doorgaan met tabletten tranexaminezuur.
Bij overvloedige menstruatie, bij elke menstruatie gedurende drie tot vier dagen.
Bij hereditair angioneurotisch oedeem zult u het gedurende zeker meerdere jaren gebruiken.

7. Kan ik zomaar met Cyklokapron stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van Cyklokapron stoppen

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 12:19

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.