Complamin - Xantinolnicotinaat bijsluiter

De werkzame stof in Complamin is xantinolnicotinaat. Xantinolnicotinaat is sinds 1958 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Complamin. Het is te verkrijgen in gewone tabletten en retard dragees. De retard dragees hebben een gereguleerde afgifte. Ze geven de werkzame stof langzaam af, waardoor ze minder bijwerkingen hebben en langer werken.

1. Wat doet Complamin - Xantinolnicotinaat en waarbij wordt het gebruikt?

Xantinolnicotinaat behoort tot de afgeleiden van nicotinezuur. Het vermindert de hoeveelheid vet en cholesterol in uw bloed en is een bloedvatverwijder.

Artsen schrijven het voor bij een te hoog cholesterolgehalte of een combinatie van een te hoog vet- en cholesterolgehalte in het bloed. Ook wordt het soms voorgeschreven bij het fenomeen van Raynaud.

Cholesterol- en/of vetgehalte, te hoog

Een teveel aan cholesterol en vetten kan zich gaan afzetten tegen de binnenkant van de bloedvaten. Hierdoor ontstaat aderverkalking (atherosclerose), met als gevolg een hogere kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte.

Cholesterol is een vetachtige stof die nodig is voor veel soorten cellen. Het speelt een belangrijke rol in het vervoer en de verwerking van vet door ons lichaam. Cholesterol wordt in de lever gemaakt, maar komt ook uit ons voedsel. Een te hoog cholesterolgehalte kan ontstaan als de lever te veel aanmaakt of omdat we te vet eten, of beide. Vetten (triglyceriden) zijn belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van cellen. Het vetgehalte in het bloed kan door het voedsel dat we eten of door eigen aanmaak te hoog worden.

Xantinolnicotinaat verlaagt het cholesterol- en vetgehalte in het bloed. Hoe het precies werkt is echter niet bekend. Uw arts adviseert u om in combinatie met Complamin een vet- en cholesterolverlagend dieet te houden. U heeft dan extra profijt van het medicijn. U kunt hiervoor ook een diëtist raadplegen.

Mensen die hun te hoge vet- en cholesterolgehalte hebben verlaagd, blijken minder hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten of beroerten te krijgen.
Klik voor meer informatie over geneesmiddelen cholesterol

Raynaud, fenomeen van

Bij het fenomeen van Raynaud verkrampen de bloedvaten in de huid als reactie op bijvoorbeeld kou of emoties. Dit merkt u vooral doordat u pijnlijke, koude vingers en tenen krijgt die bleek, rood of blauw kunnen worden. Xantinolnicotinaat verwijdt de verkrampte bloedvaten, voornamelijk in de huid van de bovenste helft van het lichaam (gezicht, nek en armen). De werking is echter nooit goed aangetoond.

De tabletten beginnen na ongeveer twintig minuten te werken en de werking houdt ongeveer een uur aan. De werking van de retard dragees, die de werkzame stof langzaam afgeven aan het bloed, begint wat later, maar de werking houdt wel langer, maximaal twaalf uur, aan. 

2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan Complamin bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn maagdarmklachten, hoofdpijn, wazig zien en overgevoeligheid.

Regelmatig
Blozen en een warmtegevoel. Dit begint ongeveer een kwartier na inname en houdt tien tot twintig minuten aan. Na een aantal dagen verdwijnt dit vanzelf als uw lichaam gewend is aan Complamin.

Zelden
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, zuurbranden, winderigheid en diarree. Heeft u hier heel veel last van? Neem dan contact op met uw arts.
Hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen. Na een aantal dagen verdwijnt dit vanzelf als uw lichaam gewend is aan Complamin.

Zeer zelden
Wazig zien, vermoeidheid, nervositeit of slapte.
Overgevoeligheid voor Complamin. Dit merkt u aan huiduitslag, roodheid en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor xantinolnicotinaat. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
Als u diabetes mellitus heeft, kunt u een hoger bloedglucosegehalte krijgen door Complamin. Controleer daarom vaker uw bloedglucosegehalte.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

3. Heeft Complamin een wisselwerking met andere medicijnen?

Er zijn van Complamin geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

4. Als ik Complamin gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Duizeligheid en wazig zien komen zelden voor bij Complamin. Heeft u hier last van, rijdt dan geen auto.

alcohol drinken?
Bij Complamin zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten. Voor een optimaal effect van Complamin is een cholesterol- en vetverlagend dieet echter essentieel. Overleg hierover eventueel met een diëtist.

5. Kan ik Complamin gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik Complamin NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik tijdens de zwangerschap is onvoldoende bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of dit binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kan uw arts (tijdelijk) een ander middel voorschrijven dat u wel veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Gebruik Complamin NIET als u borstvoeding geeft. Dit middel komt namelijk in de borstvoeding terecht en zou mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven dat wel veilig gebruikt kan worden tijdens de borstvoeding.

6. Hoe moet ik Complamin gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Gewone tabletten: innemen met een half glas water.
Dragees met vertraagde afgifte (te herkennen aan het woord ‘retard') moet u heel doorslikken met een half glas water. De dragees niet kauwen of fijnmaken, omdat dan onbedoeld al het werkzame bestanddeel tegelijk vrijkomt. De dragees zijn zo gemaakt, dat ze langzaam oplossen, waardoor ze langer werken en minder bijwerkingen geven.

Wanneer?
Neem Complamin na de maaltijd in. U heeft dan minder kans op bijwerkingen. Gebruikt u het middel tweemaal per dag, neem het dan na het ontbijt en na het avondeten. Gebruikt u het middel drie keer per dag, neem het dan na het ontbijt, de lunch en het avondeten in.

Hoe lang?
Te hoog cholesterol- en/of vetgehalte: als Complamin het cholesterolgehalte in het bloed voldoende naar beneden brengt, moet u Complamin waarschijnlijk levenslang gebruiken.
Fenomeen van Raynaud: als het middel na een aantal weken geen effect heeft, is het waarschijnlijk niet zinvol ermee door te gaan. Overleg hierover met uw arts.

7. Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk Complamin consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

Gebruikt u xantinolnicotinaat twee keer per dag?
Duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.

8. Kan ik zomaar met Complamin stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van Complamin. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert.

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 12:31

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.