Cedocard-5 bijsluiter

De werkzame stof in Cedocard-5 is isosorbidedinitraat. Isosorbidedinitraat is sinds 1946 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Cedocard en Isordil en het merkloze Isosorbidedinitraat. Het is te verkrijgen in tabletten van 5 mg voor onder de tong, gewone tabletten (met een hogere dosering dan de tabletten voor onder de tong) en in een crème. Deze tekst gaat alleen over de tabletten van 5 mg voor gebruik onder de tong.

1. Wat doet Cedocard-5 en waarbij wordt het gebruikt?

Isosorbidedinitraat is een vaatverwijder. Artsen schrijven het voor bij angina pectoris (hartkramp).

Angina pectoris
Bij hartkramp komt er te weinig bloed in de hartspier. De hartspier krijgt hierdoor een tekort aan zuurstof. Dit zuurstofgebrek veroorzaakt aanvallen van pijn of benauwdheid op de borst.

Deze tabletten moet u bij een aanval onder de tong leggen. De medische term hiervoor is sublinguaal. Het werkzame bestanddeel wordt dan via het mondslijmvlies heel snel in de bloedbaan opgenomen.

Isosorbidedinitraat heft binnen enkele minuten een aanval van hartkramp op. Het verwijdt de bloedvaten, met name de vaten die het bloed náár het hart leiden. Daardoor staat er minder druk op het bloed dat het hart binnenstroomt. Het hart hoeft minder hard te werken en verbruikt minder zuurstof.

U merkt dat de benauwdheid of pijn op de borst binnen twee tot vijf minuten afneemt. De werking houdt maximaal twee uur aan.

Wanneer gebruiken?
Dit middel is geschikt bij een acute aanval van angina pectoris. Het wordt ook wel gebruikt om een aanval te voorkomen als u verwacht binnen enkele minuten een aanval te krijgen, bijvoorbeeld vanwege extra inspanning of emotie.

Om de kans op aanvallen te verkleinen, is er een hogere dosering isosorbidedinitraat nodig, die u dagelijks moet slikken.

De tabletten van 5 mg worden wel eens gebruikt bij mensen die net beginnen met het gebruik van isosorbidedinitraat, om de dosering langzaam op te bouwen.

2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan Cedocard-5 bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn hoofdpijn, blozen en duizeligheid.

Regelmatig
Kloppende, bonzende hoofdpijn, soms met misselijkheid. Dit neemt af als u de tabletten wat vaker heeft gebruikt. Bij mensen met aanleg voor migraine kan Cedocard-5 een aanval uitlokken.
Blozen en rode huid. Dit komt doordat ook de bloedvaten in de huid verwijden.

Zelden
Duizeligheid neiging tot flauwvallen, hartkloppingen,vooral bij te snel opstaan. Dit komt doordat de bloeddruk daalt. Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op van een stoel. U kunt dan het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.
Vermoeidheid, misselijkheid, onrust, bleekheid en sterk zweten.

Zuurbranden, doordat het maagzuur makkelijker in de slokdarm komt. Mensen die al last hebben van slokdarmontsteking hebben meer kans op klachten. Raadpleeg uw arts als deze klachten toenemen.
Overgevoeligheid voor Cedocard-5. Dit merkt u aan huiduitslag, rode plekken en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor Cedocard-5. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.

De klachten nemen meestal na verloop van tijd af als u Cedocard-5 wat vaker heeft gebruikt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

3. Heeft Cedocard-5 een wisselwerking met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerking optreedt, zijn middelen tegen erectiestoornissen. Gebruik geen middelen tegen erectiestoornissen, zoals sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra) en tadalafil (Cialis). U kunt last krijgen van ernstige bijwerkingen.

4. Als ik Cedocard-5 gebruik, mag ik dan...

autorijden?
De eerste keren kunt u na het gebruik nog enige tijd duizelig zijn doordat de bloeddruk snel afneemt. Pas daarom op met activiteiten die extra aandacht vergen, zoals deelname aan het verkeer.

alcohol drinken?
Alcohol verwijdt de bloedvaten, net als Cedocard-5. U kunt daardoor meer last krijgen van duizeligheid. Pas daarom op met alcohol.

alles eten?
U mag alles eten.

5. Kan ik Cedocard-5 gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van Cedocard-5 tijdens zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of Cedocard-5 in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

6. Hoe moet ik Cedocard-5 gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Neem bij een aanval rust. Mogelijk nemen de klachten dan al meteen af. Is dat niet het geval, gebruik dan de tablet.

Ga indien mogelijk zitten, dan heeft u minder last van een eventuele duizeligheid door de werking van de tablet.

Leg een tablet onder de tong en laat die smelten. De tablet lost op in het speeksel en wordt direct via het mondslijm in het bloed opgenomen.

Blijf hierna rustig zitten tot de aanval over is.

Als het nodig is, kunt u na vijf minuten nog een tablet onder de tong laten smelten. Waarschuw direct een arts als de pijn na drie keer gebruiken en na vijftien minuten nog niet is verdwenen. Dit zou kunnen duiden op een hartinfarct.

Als de aanval over is, neem dan het eventuele restje van de tablet weer uit uw mond. Zo voorkomt u onnodige bijwerkingen.

Wanneer?

U kunt Cedocard-5 gebruiken zodra u een aanval van benauwdheid of pijn op de borst heeft.
Als het nodig is, kunt u na vijf minuten nog een tablet onder de tong laten smelten. Waarschuw direct een arts als de pijn na drie keer gebruiken en na vijftien minuten nog niet is verdwenen.
U kunt ook een aanval voorkomen door de tablet te gebruiken voorafgaand aan een situatie waarin u verwacht een aanval te krijgen, zoals lichamelijk inspanning, emotionele spanningen of blootstelling aan koude. Neem de tablet dan enkele minuten voor de te verwachten aanval.

Hoe lang?

Raadpleeg uw arts als Cedocard-5 bij een aanval steeds minder lijkt te werken of als u steeds vaker tabletten nodig heeft. Mogelijk moet u overstappen op een ander middel of op een andere behandeling.

7. Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Gebruik Cedocard-5 zo snel mogelijk bij een aanval of als u verwacht een aanval te krijgen.

8. Kan ik zomaar met Cedocard-5 stoppen?

Ja, als u Cedocard-5 af en toe gebruikt, dus enkele keren per week, kunt u op elk moment in één keer met het gebruik van Cedocard-5 stoppen.

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 12:26

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.