Acenocoumarol bijsluiter

Acenocoumarol is sinds 1950 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Acenocoumarol in tabletten.

Werking en toepassing

Acenocoumarol is een antistollingsmiddel.

Artsen schrijven het voor bij trombose, na een hartinfarct, beroerte of TIA en bij hartritmestoornissen.

Bijwerkingen
Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn bloedingen.

Soms
U kunt gemakkelijk bloeduitstortingen en blauwe plekken krijgen, ook zonder dat u zich (hard) stoot. Dit komt doordat het bloed langzamer stolt en het dus langer duurt voordat een wondje stopt met bloeden. Krijgt u ernstige uitwendige bloedingen, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw arts.

Omdat dit middel uw bloedstolling remt, kan het bij bijvoorbeeld operaties problemen geven, bijvoorbeeld na het trekken van tanden of kiezen; meld daarom bij elk bezoek aan de tandarts dat u dit middel gebruikt.

Zelden
Ook inwendige bloedingen zijn mogelijk. U merkt dat aan een roze of bruine verkleuring van de urine of een zwarte verkleuring van de ontlasting. Als u dit merkt, moet u direct het gebruik staken en contact opnemen met uw arts.

Zeer zelden
Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan allergische huidreacties. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor acenocoumarol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

Haarverlies (tijdelijk), koorts en maagdarmklachten (misselijkheid, diarree, buikkrampen).

Mensen met een maag- of darmzweer, slokdarmontsteking door opkomend maagzuur of maagdarmbloeding mogen dit middel niet gebruiken. De zweer kan gaan bloeden en de bloeding stopt dan slecht. Heeft u een van deze klachten in het verleden gehad? Overleg dan met uw arts. Meestal schrijft de arts een maagbeschermend middel voor, zoals omeprazol.

Wanneer u een hoge bloeddruk heeft, is de kans op bloedingen groter. Is uw bloeddruk goed onder controle met medicijnen, dan is er geen probleem. Overleg met uw arts als uw bloeddruk te hoog is.

Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd is een extra waarschuwing op zijn plaats: dit middel kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind, vooral de eerste drie maanden van de zwangerschap. Zorg dus voor goede anticonceptie.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Wisselwerking

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

De ontstekingsremmende pijnstillers fenylbutazon en piroxicam mag u NIET gebruiken. De overige ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, naproxen en ketoprofen verhogen de kans op bloedingen in maag en darmen. Gebruik daarom liever paracetamol als pijnstiller. Gaat u deze combinatie wel gebruiken, meld dat dan altijd aan de trombosedienst.

Salicylaten, zoals acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium. Gebruik doseringen hoger dan 300 mg per dag NIET. Bij doseringen van 300 mg per dag of minder: overleg met uw arts.

De maagzuurremmer cimetidine. Gebruik dit middel NIET, omdat het te veel invloed heeft op de bloedstolling.

Het antibioticum cotrimoxazol (trimethoprim/sulfamethoxazol). Dit middel mag u waarschijnlijk niet gebruiken. Raadpleeg uw arts. Mogelijk krijgt u een ander antibioticum. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen moet u toch co-trimoxazol gebruiken. In die situatie zal uw arts uw bloed extra laten controleren door de trombosedienst.

Het antibioticum metronidazol. Dit middel mag u niet gebruiken, behalve als het een eenmalige dosering voor een kuur van een dag betreft.

De antischimmelmiddelen miconazol, fluconazol, itraconazol en voriconazol mag u ook niet gebruiken. Dit geldt alleen bij de in te nemen producten of gel voor het mondslijmvlies en de vaginale gel of capsules, dus niet bij gebruik op de huid. Van fluconazol mag u wel een kuur van één dag gebruiken.

Door vitamine K neemt de werking af. Dit kan de bedoeling zijn bij een overdosering. Gebruik geen extra vitaminepreparaten met vitamine K.

Wanneer u voor één van deze middelen toch een recept krijgt, kan uw apotheek met de arts overleggen over een alternatief. Het is daarvoor wel van belang, dat de apotheek weet dat u acenocoumarol gebruikt. Wanneer u niet altijd bij dezelfde apotheek uw medicijnen haalt is het verstandig dat u dit meldt.

De cholesterolverlager colestyramine mag u niet gelijktijdig innemen met acenocoumarol, omdat dan de werking van het antistollingsmiddel afneemt. Neem beide middelen met een tussenpoos van vier uur in en meldt het gebruik aan de trombosedienst.

Er is behalve de bovenstaande middelen een groot aantal andere medicijnen dat u alleen mag gebruiken nadat de trombosedienst hiervan op de hoogte is gesteld. Uw apotheek kan dit voor u doen, zodat de trombosedienst indien nodig de dosering kan aanpassen.

Meld ook aan de trombosedienst als u de behandeling met een van die andere medicijnen stopzet, want ook dat kan de bloedstolling beïnvloeden.

Uw gevoeligheid voor dit middel kan sterk wisselen. De bloedstolling kan in bepaalde situaties ontregeld raken. Bijvoorbeeld door het gelijktijdig gebruik van middelen die u zonder recept kunt kopen, denk daarbij ook aan kruidenmiddelen of vitaminepreparaten. Vraag bij aanschaf van geneesmiddelen zonder recept altijd uw apotheker of deze de werking van uw bloedverdunner kunnen beïnvloeden. Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Verboden

autorijden?
U kunt autorijden met dit geneesmiddel.

alcohol drinken?
Alcohol in grote hoeveelheden versterkt het effect van acenocoumarol. Hierdoor duurt het langer voor een wondje stopt met bloeden. Bij grote (inwendige) bloedingen is dit gevaarlijk. Drink niet meer dan één of twee glazen alcohol per dag.

alles eten?
U mag alles eten. Bepaalde levensmiddelen met veel vitamine K kunnen echter de werking van dit middel verminderen. Dit zijn bijvoorbeeld andijvie, spinazie, groene kool, broccoli en sla. Wees matig met het gebruik van dergelijke levensmiddelen.

Zwangerschap
U mag dit middel NIET gebruiken als u binnenkort zwanger wilt worden, tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap en in de negende maand. Dit middel kan namelijk blijvende schade veroorzaken bij het kind. Bovendien geeft het bloedingsgevaar na de bevalling.

Als u dit middel gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

Vanf de vierde maand tot en met de achtste maand kunt u dit middel eventueel wel gebruiken. Overleg hierover met uw arts. N.B. Heeft u geen kinderwens, zorg dan voor goede anticonceptie.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven. Dit middel komt niet in de moedermelk terecht.

Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of op het schema dat u van de trombosedienst krijgt.

Hoe?
U kunt de tabletten zowel voor, tijdens als na het eten innemen. Voedsel heeft nauwelijks invloed op de opname in het lichaam. Neem de tabletten zonder te kauwen in met wat vloeistof.

Wanneer?
Om uw tabletten niet te vergeten kunt u het beste een vast tijdstip kiezen, bij voorkeur bij het avondeten.

Hoe lang?
Dit hangt af van uw situatie. In de meer acute situaties duurt de behandeling anderhalf tot drie maanden. Maar het kan ook jaren zijn, soms zelfs levenslang. Blijft u het dus trouw gebruiken, zolang uw arts het nodig vindt. Zonder dit middel loopt u de kans dat uw bloed (weer) te dik wordt, of dat er stolsels ontstaan die de kleine bloedvaten kunnen afsluiten.

Vergeten
Bij ontdekking op dezelfde dag moet u de vergeten dosis zo snel mogelijk alsnog innemen. Merkt u het pas de volgende dag, dan mag u de vergeten dosis niet zonder meer inhalen. Neem dan contact op met de trombosedienst. Zij kunnen u adviseren wat u in uw geval het beste kunt doen.

Stoppen
U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert. Het remmende effect op de bloedstolling houdt na de laatste dosis nog ongeveer

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 12:18

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.