Selektine - Pravastatine bijsluiter

Pravastatine is sinds 1990 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Selektine en als het merkloze Pravastatinum Natricum en Pravastatinenatrium. Het is te verkrijgen in tabletten.

1. Wat doet pravastatine en waarbij wordt het gebruikt?

Pravastatine behoort tot de groep geneesmiddelen die cholesterolsyntheseremmers of statinen worden genoemd. Het remt de aanmaak van cholesterol in de lever en verlaagt het cholesterol- en vetgehalte in het bloed. Artsen schrijven het voor bij een te hoog cholesterol gehalte of een combinatie van een te hoog cholesterol- en een te hoog vetgehalte in het bloed.

Cholesterol- en/of vetgehalte, te hoog 
Een teveel aan cholesterol en vetten kan zich gaan afzetten tegen de binnenkant van de bloedvaten. Hierdoor ontstaat aderverkalking (atherosclerose). Hierdoor is de kans hoger op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte.

Cholesterol is een vetachtige stof die nodig is voor veel soorten cellen. Het speelt een belangrijke rol in het vervoer en de verwerking van vet door ons lichaam. Cholesterol wordt in de lever gemaakt, maar wordt ook via ons voedsel opgenomen. Een te hoog cholesterolgehalte kan ontstaan als de lever te veel aanmaakt of omdat we te vet eten, of beide. Vetten (triglyceriden) zijn belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van cellen. Het vetgehalte in het bloed kan door het voedsel dat we eten of door de eigen aanmaak te hoog worden.

Pravastatine verlaagt het cholesterol- en vetgehalte in het bloed. Uw arts adviseert u om in combinatie met pravastatine een cholesterolverlagend dieet te houden. U heeft dan extra profijt van het medicijn. U kunt hiervoor ook een diëtist raadplegen. Mensen die met pravastatine hun te hoge cholesterolgehalte hebben verlaagd, blijken minder hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten of beroerten te krijgen.

Na vier weken is het volledige effect van pravastatine bereikt. Zelf merkt u niet veel van de werking van dit medicijn. U weet pas of het werkt bij een bloedonderzoek. Toch is het belangrijk om pravastatine elke dag in te nemen. Alleen dan kan pravastatine optimaal zijn werk doen.

2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan pravastatine bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms 
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, verstopping, winderigheid of diarree. Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Meestal helpt het als u het middel met wat voedsel inneemt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts. 

Hoofdpijn, duizeligheid, wazig zien en vermoeidheid. Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts. 
Huiduitslag en jeuk. Dit kan wijzen op overgevoeligheid voor pravastatine. Als u hier last van heeft en de huiduitslag gaat niet over, neemt u dan contact op met uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheek door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt. 

Verkoudheid, met verschijnselen als een loopneus.

Zelden 
Spierpijn of gewrichtspijn. Meestal is dit onschuldig, maar zelden kan dit wijzen op een ernstige bijwerking op de spieren. De verschijnselen van deze ernstige bijwerking zijn spierpijn, spierzwakte, algemeen ziek voelen, koorts, misselijkheid en braken. De spierpijn zit meestal in de kuiten of onderrug, maar ook het gehele lichaam kan pijn doen. Als u last krijgt van deze verschijnselen moet u zo snel mogelijk uw arts raadplegen. 

In zeldzame gevallen kan er een ernstige overgevoeligheidsreactie ontstaan. Dit kan zich uiten in 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat, moet u onmiddellijk een arts raadplegen of naar de Eerste-hulpdienst gaan. U mag dit soort middelen in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan het apotheekteam door dat u overgevoelig bent voor pravastatine. Zij kunnen er dan op letten dat u pravastatine niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden 
Leverontsteking (soms te merken aan een gele verkleuring van de huid of het oogwit) of een ontsteking van de alvleesklier (te merken aan ernstige buikpijn). Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal weer als u stopt met het middel. 
Doof of tintelend gevoel in de ledematen. Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

3. Heeft pravastatine een wisselwerking met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

Een ander cholesterol- en vetverlagend middel, namelijk de gemfibrozil. In combinatie met pravastatine kan pravastatine een verhoogde kans op spierafwijkingen geven. Bij onverklaarbare spierpijn of spierzwakte moet u uw arts of apotheker raadplegen. 

De middelen tegen hiv en aids darunavir, efavirenz, fosamprenavir, nelfinavir, nevirapine, lopinavir, ritonavir en tipranavir. Deze middelen kunnen het effect van pravastatine verminderen. Daarom zal uw arts de hoeveelheid cholesterol in uw bloed controleren. Mogelijk zal uw arts de dosering van pravastatine verhogen.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

4. Als ik pravastatine gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Een enkele keer kan het voorkomen dat u de eerste dagen dat u pravastatine gebruikt, duizelig bent. Na enkele dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

alcohol drinken?
Te veel alcohol is niet goed voor de lever. Pravastatine kan in zeldzame gevallen leverafwijkingen geven. Gebruik daarom niet te veel alcohol. Eén of twee glazen per dag is over het algemeen geen probleem.

alles eten?
U mag alles eten. Voor een optimaal effect van pravastatine is het houden van een cholesterolverlagend dieet echter essentieel. Overleg hierover eventueel met een diëtist.

5. Kan ik pravastatine gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U mag pravastatine NIET gebruiken tijdens de zwangerschap. Pravstatine en de andere 'statines' kunnen de stofwisseling van de baby in gevaar brengen. Als u pravastatine gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Het is niet bekend of pravastatine in de moedermelk terechtkomt. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven dat veilig gebruikt kan worden tijdens de borstvoeding.

6. Hoe moet ik pravastatine gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U kunt pravastatine het best 's avonds na het eten of voor het slapen gaan innemen. 's Nachts is namelijk de aanmaak van cholesterol door de lever het hoogst. Zo profiteert u het meest van het effect van pravastatine.

Hoe lang?
Als pravastatine uw cholesterolgehalte voldoende naar beneden brengt, moet u pravastatine waarschijnlijk levenslang gebruiken.

7. Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk pravastatine consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:
U gebruikt pravastatine één keer per dag:
Duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende tablet normaal inneemt? Neem de vergeten tablet dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten tablet dan over.

8. Kan ik zomaar met pravastatine stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van pravastatine. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert.

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 11:33

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.