Nitrolingual bijsluiter

De werkzame stof in Nitrolingual is nitroglycerine. Nitroglycerine is sinds 1952 internationaal op de markt. Nitroglycerine voor onder de tong is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Nitrolingual en als het merkloze Nitroglycerinum. Het is te verkrijgen in een spray voor onder de tong.

1. Wat doet Nitrolingual en waarbij wordt het gebruikt?

Nitroglycerine is een vaatverwijder.

Artsen schrijven het voor bij angina pectoris.

Angina pectoris

Bij hartkramp komt er weinig bloed in de hartspier. De hartspier krijgt hierdoor een tekort aan zuurstof. Dit zuurstofgebrek veroorzaakt aanvallen van pijn en benauwdheid op de borst.

Werking

Deze spray moet u bij een aanval onder de tong sprayen. Het wordt dan via het mondslijmvlies heel snel in de bloedbaan opgenomen.

Nitroglycerine heft binnen enkele minuten een aanval van hartkramp op. Het verwijdt de bloedvaten, met name de vaten die het bloed náár het hart leiden. Daardoor staat er minder druk op het bloed dat het hart binnenstroomt. Het hart hoeft minder hard te werken en verbruikt minder zuurstof.

Effect

U merkt dat de benauwdheid of pijn op de borst binnen één tot drie minuten afneemt. De werking houdt ongeveer een half tot één uur aan.

Wanneer gebruiken?

Dit middel is alleen geschikt bij een acute aanval van angina pectoris. Het wordt ook wel gebruikt om een aanval te voorkomen als u verwacht binnen enkele minuten een aanval te krijgen, bijvoorbeeld vanwege extra inspanning of emotie.

Om de kans op aanvallen te verkleinen, zijn er andere geneesmiddelen die dagelijks gebruikt moeten worden. 

2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan Nitrolingual bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn tintelend gevoel in de mond, hoofdpijn, blozen en duizeligheid.

Zelden

Kloppende, bonzende hoofdpijn soms met misselijkheid. Dit neemt af als u de spray wat vaker heeft gebruikt. Bij mensen met aanleg voor migraine kan Nitrolingual een aanval uitlokken.

Duizeligheid, neiging tot flauwvallen, hartkloppingen, vooral bij te snel opstaan. Dit komt doordat de bloeddruk daalt. Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op van een stoel. U kunt dan het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.

Zeer zelden

Blozen en rode huid. Dit komt doordat de bloedvaten in de huid verwijden.
Vermoeidheid, misselijkheid, onrust, bleekheid en sterk zweten.
Zuurbranden, doordat het maagzuur makkelijker in de slokdarm komt. Mensrn die last hebben van zuurbranden hebben meer kans op klachten. Raadpleeg uw arts als deze klachten toenemen.

Overgevoeligheid voor Nitrolingual. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u gevoelig bent voor Nitrolingual. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.

Deze klachten nemen na verloop van tijd meestal af, als u de spray wat vaker heeft gebruikt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

3. Heeft Nitrolingual een wisselwerking met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerking optreedt, zijn middelen tegen erectiestoornissen. Gebruik geen middelen tegen erectiestoornissen, zoals sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra) en tadalafil (Cialis). U kunt last krijgen van ernstige bijwerkingen.

4. Als ik Nitrolingual gebruik, mag ik dan...

autorijden?

De eerste keren kunt u na het gebruik nog enige tijd duizelig zijn doordat de bloeddruk snel afneemt. Pas daarom op met activiteiten die extra aandacht vergen, zoals deelname aan het verkeer.

alcohol drinken?

Alcohol verwijdt de bloedvaten, net als Nitrolingual. U kunt daardoor meer last krijgen van duizeligheid. Pas daarom op met alcohol.

alles eten?
U mag alles eten.

5. Kan ik Nitrolingual gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap

Over het gebruik van Nitrolingual tijdens zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden.

Borstvoeding

Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of Nitrolingual in de moedermelk terecht komt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

6. Hoe moet ik Nitrolingual gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Neem bij een aanval rust. Mogelijk nemen de klachten dan al meteen af. Is dat niet het geval, gebruik dan de spray.
Ga indien mogelijk zitten, dan heeft u minder last van een eventuele duizeligheid door de spray.
Duw uw tong tegen het verhemelte en houd uw adem even in. Spray dan onder de tong en sluit uw mond. Adem de spray NIET in. De opname via het mondslijmvlies verloopt snel, zodat het middel vrijwel direct begint te werken.
De spray bevat een brandbare vloeistof. Spray daarom NIET in de buurt van open vuur of bijvoorbeeld een brandende sigaret.
Blijf hierna rustig zitten, tot de aanval over is.
Als het nodig is kunt u na vijf minuten nogmaals een pufje in de mond sprayen. waarschuw direct een arts als de pijn na drie keer gebruiken en na vijftien minuten nog niet is verdwenen. Dit zou kunnen duiden op een hartinfarct.

Het kan zijn dat u de spray in ht donker of in een noodsituatie moet gebruiken. Zorg daarom dat u heeft geoefend met de spray, door een paar pufjes in de lucht te sproeien.

Wanneer?

U kunt de spray gebruiken zodra u een aanval van benauwdheid of pijn op de borst heeft.
Waarschuw direct een arts als de pijn na drie keer sprayen en na vijftien minuten nog niet verdwijnt.
U kunt ook een aanval voorkomen door de spray te gebruiken voorafgaand aan een situatie waarvan u verwacht een aanval te krijgen, zoals lichamelijke inspanning, emotionele spanningen of blootstelling aan koude. Gebruik de spray dan 2 tot 3 minuten voor de te verwachten aanval.

Hoe lang?

Raadpleeg uw arts als Nitrolingual bij een aanval steeds minder lijkt te werken of als u steeds vaker pufjes nodig heeft. Mogelijk moet u overstappen op een ander middel of op een andere behandeling.

7. Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Gebruik Nitrolingual zo snel mogelijk bij een aanval of als u verwacht een aanval te krijgen.

8. Kan ik zomaar met Nitrolingual stoppen?

Als u Nitrolingual af en toe gebruikt, dus enkele keren per week, kunt u op elk moment in één keer met het gebruik van Nitrolingual stoppen.

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 11:35

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.