NiQuitin bijsluiter

De werkzame stof in Nicorette is nicotine. Nicotine is sinds 1978 internationaal op de markt als middel tegen rookverslaving.

Het is verkrijgbaar onder de merknamen Nicorette, Nicotinell, NiQuitin en NiQuitin Clear. Het is zonder recept te verkrijgen in pleisters, kauwgom, zuigtabletten en tabletten om onder de tong te leggen.

1. Wat doet Nicorette en waarbij wordt het gebruikt?

Nicotine als medicijn is een ontwenningsmiddel. Het is te gebruiken als hulpmiddel bij stoppen met roken.

Rookverslaving 
Stoppen met roken is voor veel mensen moeilijk. Na stoppen kunt u last krijgen van psychische en lichamelijke klachten, waardoor u opnieuw naar roken verlangt. Deze klachten ontstaan onder andere doordat uw lichaam gewend is geraakt aan nicotine en deze stof nu mist. Heeft u hier veel last van en belemmert dat u om van het roken af te komen, dan kunt u tijdelijk nicotine gebruiken.

Nicotine in kauwgom, zuigtablet, tablet voor onder de tong, inhalatievloeistof of pleister kan de klachten verminderen die ontstaan doordat uw lichaam aan nicotine gewend is geraakt. Het effect van merkt u niet onmiddellijk zoals bij het roken van een sigaret, dat duurt enkele minuten.

Een middel met nicotine werkt alleen als u echt zelf stoppen wilt. Het is een hulpmiddel dat de kans dat u van het roken afblijft een beetje verhoogt. 

2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan Nicorette bijwerkingen geven. Dit zijn meestal algemene verschijnselen, die moeilijk zijn te onderscheiden van onthoudingsverschijnselen van roken, of die ook optreden bij te veel roken of als u net begint met roken. Verder kan irritatie ontstaan van de slijmvliezen (bij inname via de mond of longen) of huid (bij de pleisters).

Regelmatig: Angst, geïrriteerdheid, snel van slag, slapeloosheid, verminderd concentratievermogen, toegenomen eetlust, duizeligheid, sufheid en hoofdpijn. Deze klachten kunnen bijwerkingen zijn, maar ook komen door onthouding van roken.

Soms: Misselijkheid, maagdarmstoornissen, hik en hartkloppingen. Dit zijn dezelfde verschijnselen die optreden als u te veel rookt of lange tijd niet gerookt heeft.

Zelden: Hartkloppingen of huiduitslag

Tabletten en kauwgom 
Regelmatig: vooral aan het begin van de behandeling:
irritatie van mond of keel, loopneus, hoesten, droge mond of juist speekselvloed. 
pijn in kaakspieren. 
gebrek aan eetlust en zure oprispingen.

Pleisters 
Soms: lokale reacties op de huid, zoals jeuk en transpiratie. 
Zelden: allergische reactie op de pleister. Dit merkt u aan jeuk, huiduitslag en roodheid onder de pleister. Gebruik dit type pleister dan niet meer. 
Zeer zelden: verkleuring van de huid.

Tabletten voor onder de tong 
Regelmatig, vooral aan het begin van de behandeling:
Irritatie van mond en keel, droge mond. 
Soms: Neusverkoudheid en hoesten.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.

Let op!!!!

Als u behalve Nicorette ook doorgaat met roken, neemt de kans op bijwerkingen in belangrijke mate toe en kunnen ernstige hartproblemen ontstaan. Niet-rokers en kinderen zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen van nicotine. Zij mogen Nicorette NIET gebruiken.

3. Heeft Nicorette een wisselwerking met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de medicijnen tegen migraine die een van de volgende stoffen bevatte: ergotamine en methysergide. De bijwerkingen van deze middelen worden door nicotine (en dus ook door roken) versterkt.

4. Als ik Nicorette gebruik, mag ik dan...

autorijden en alcohol drinken?
Bij Nicorette zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Tabletten en kauwgom: de nicotine wordt minder goed in het bloed opgenomen als u gelijktijdig koffie of zure frisdranken, zoals cola drinkt. Drink deze dranken daarom niet vanaf een kwartier voor en tijdens het gebruik van de (zuig)tablet of de kauwgom.

5. Kan ik Nicorette gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Als u zwanger bent, overleg dan eerst met uw arts voordat u nicotineproducten gaat gebruiken. Er kunnen bij de baby bijwerkingen ontstaan. Gebruik Nicorette alleen als uw arts vindt dat het uitstel van de behandeling ernstiger is dan de risico's van de behandeling voor de ongeboren baby.

Borstvoeding 
Als u borstvoeding geeft, overleg dan eerst met uw arts voordat u nicotineproducten gaat gebruiken. Er kunnen bij de baby bijwerkingen ontstaan.

Gebruik Nicorette alleen als uw arts vindt dat het uitstel van de behandeling ernstiger is dan de risico's van de behandeling voor de baby.

6. Hoe moet ik Nicorette gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek. De dosering is afhankelijk van het aantal sigaretten dat u gewend was te roken.

Hoe? 
Tablet voor onder de tong: plaats de tablet onder de tong en laat hem daar in ongeveer een half uur oplossen. 

Zuigtablet: zuig op de tablet tot de smaak sterk wordt en bewaar de tablet daarna in de ruimte tussen het tandvlees en de wang. Wanneer de smaak verdwijnt weer beginnen met zuigen. Dit herhalen tot de zuigtablet na ongeveer een half uur is opgelost. 

Pleister: plak iedere dag een pleister op een droge onbehaarde huid van romp, bovenarm of heup, elke dag op een andere plaats. Knip de pleister niet kapot, dan werkt het afgifte systeem niet meer. Soms beveelt men aan de pleister voor de nacht te verwijderen. 

Kauwgom: kauw tot de smaak sterk wordt of u de specifieke smaak van nicotine proeft en bewaar de kauwgom daarna in de ruimte tussen het tandvlees en de wang tot deze smaak is verdwenen. Dit herhalen tot de specifieke smaak niet meer verschijnt.

Hoe lang? 
Kauwgom, zuigtabletten en tablet voor onder de tong: ga twee tot drie maanden door met de kauwgom of tabletten. Daarna geleidelijk het aantal per dag verminderen. Liever niet langer dan zes maanden achter elkaar gebruiken. 
Pleister: na enkele weken niet roken de sterkte van de pleisters afbouwen gedurende een aantal weken, afhankelijk van de sterkte die u gebruikt. Zie hiervoor de bijsluiter in de verpakking. Liever niet langer gebruiken dan zes maanden.

7. Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U zult niet zo snel een dosis vergeten, omdat u dan de behoefte aan nicotine merkt. Vergeet u ongemerkt wel een dosis, dan kunt u waarschijnlijk sneller afbouwen.

8. Kan ik zomaar met Nicorette stoppen?

Nee, u krijgt dan dezelfde ontwenningsverschijnselen als u zou krijgen bij het stoppen met roken. Bouw daarom geleidelijk af.  

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 11:36

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.