Trinipatch bijsluiter

De werkzame stof in Deponit T is nitroglycerine. Nitroglycerine is sinds 1952 internationaal in de handel. Nitroglycerine pleisters zijn op recept verkrijgbaar onder de merknamen Deponit T, Minitran, Nitro Dur, Transiderm nitro en Trinipatch. Nitroglycerine is ook verkrijgbaar in een spray voor onder de tong en als infuus.

1. Wat doet Deponit T en waarbij wordt het gebruikt?

Nitroglycerine is een vaatverwijder.

Artsen schrijven het voor bij angina pectoris (hartkramp).

Angina pectoris 
Bij hartkramp komt er te weinig bloed in de hartspier. De hartspier krijgt hierdoor een tekort aan zuurstof. Dit zuurstofgebrek veroorzaakt aanvallen van pijn of benauwdheid op de borst.

Als u af en toe een aanval heeft zal de arts in eerste instantie een middel voorschrijven om een aanval op te heffen. Heeft u meer dan twee aanvallen per week, dan schrijft de arts meestal een medicijn voor om aanvallen te voorkomen, bijvoorbeeld Deponit T.

Dit middel voorkomt aanvallen van angina pectoris. Het verwijdt de bloedvaten, met name de vaten die het bloed naar het hart toe leiden. Daardoor staat er minder druk op het bloed dat het hart binnenstroomt. Het hart hoeft dan minder hard te werken en verbruikt minder zuurstof.

U merkt dat u minder aanvallen krijgt van pijn op de borst. U kunt meer lichamelijke inspanning aan en voelt zich minder snel vermoeid.

De pleisters zijn niet geschikt om een acute aanval van angina pectoris op te heffen. Daar zijn andere, veel sneller werkende middelen voor.

De werking van een pleister is maximaal twee uur na opbrengen. Het effect houdt ongeveer 24 uur aan of tot u de pleister weer verwijdert. 

2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan Deponit T ook bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn hoofdpijn, blozen en duizeligheid.

Zelden 

Kloppende, bonzende hoofdpijn, soms met misselijkheid. Dit neemt af als u Deponit T enkele dagen heeft gebruikt. Bij mensen met aanleg voor migraine kan Deponit T een aanval uitlokken. 
Roodheid, irritatie en jeuk op de plaats waar u de pleister plakt. Nadat u de pleister heeft verwijderd verdwijnen deze verschijnselen binnen enkele uren. Als u de pleister telkens op dezelfde plaats plakt, kan de huiduitslag ontstaan. Dit kunt u voorkomen door de pleister elke dag op een andere plaats te plakken. Heeft u hier toch veel last van huidreacties, raadpleeg dan uw arts. 
Duizeligheid, neiging tot flauwvallen, hartkloppingen, vooral bij te snel opstaan. Dit komt doordat de bloeddruk daalt. Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op van een stoel of uit bed. U kunt dan het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.

Zeer zelden

Blozen en rode huid. Dit komt doordat ook de bloedvaten in de huid verwijden.

Vermoeidheid, misselijkheid onrust, bleekheid en sterk zweten. 

Zuurbranden, doordat het maagzuur makkelijker in de slokdarm komt. Mensen die al last hebben van slokdarmontsteking hebben meer kans op klachten. Raadpleeg uw arts als deze klachten toenemen. 

Overgevoeligheid voor Deponit T. Dit merkt u aan huiduitslag, rode plekken en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor Deponit T. 

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

3. Heeft Deponit T een wisselwerking met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn middelen tegen erectiestoornissen. Gebruik niet tegelijkertijd middelen bij erectiestoornissen, zoals Sildenafil (Viagra), Tadalafil (Cialis) en Vardenafil (Levitra). U kunt last krijgen van ernstige bijwerkingen zoals een plotselinge en langdurige bloeddrukdaling.

4. Als ik Deponit T gebruik, mag ik dan...

autorijden?
De eerste dagen dat u Deponit T gebruikt, kunt u duizelig zijn. Dit komt doordat uw lichaam zich nog moet instellen op de lagere bloeddruk. Na enkele dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

alcohol drinken?
Alcohol verwijdt de bloedvaten, net als Deponit T. U kunt daardoor meer last krijgen van duizeligheid. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is enkele keren per week een glas wijn geen probleem.

alles eten?
U mag alles eten.

5. Kan ik Deponit T gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van Deponit T tijdens zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of Deponit T in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

6. Hoe moet ik Deponit T gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe? 
Scheur het zakje bij één van de inkepingen open. 
Neem de pleister met de beschermende folie uit het zakje. 
Trek de beschermende folie eraf en probeer de kleeflaag niet met de vingers aan te raken. 
Plak de pleister op een schone, droge plaats op de linker of rechter zijde van de borstkas of aan de binnenkant van de bovenarm. De huid moet onbeschadigd en niet te veel behaard zijn. Knip eventuele haren eerst af. 
Druk de pleister goed aan. 
Om huidreacties te voorkomen is het belangrijk dagelijks een andere plaats op de huid te kiezen, bijvoorbeeld afwisselend op de linker- en rechterzijde van de borst, of op de binnenkant van de linker of rechter bovenarm.
N.B. Douchen, zwemmen en sporten zijn mogelijk zonder dat de pleister loslaat.

Wanneer? 
Het effect neemt af wanneer de werkzame stof voortdurend in uw bloed aanwezig is; elke dag moet daarom een 'nitraatvrije' periode bevatten van 8 tot 12 uur, waarin geen of weinig werkzame stof in uw bloed zit. Tijdens deze ‘nitraatvrije periode' is uw hart minder beschermd tegen inspanning. Meestal wordt de nacht gekozen voor de 'nitraatvrije' periode. Verwijder de pleister daarom voor u gaat slapen.

Als u vooral 's nachts klachten heeft, kan uw arts voorschrijven dat de pleister alleen 's nachts moet worden gebruikt en overdag niet.

Hoe lang?
Als Deponit T goed bij u werkt, moet u Deponit T waarschijnlijk uw leven lang gebruiken.

7. Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Plak de vergeten pleister alsnog op. Verwijder de pleister op hetzelfde tijdstip als u gewend bent en houd vervolgens het normale schema aan.

8. Kan ik zomaar met Deponit T stoppen?

Nee, in één keer stoppen kan niet. De dosering moet zeer geleidelijk worden afgebouwd. Anders heeft u kans op juist een toename van het aantal aanvallen van hartkramp.

Stop of verander de dosering alleen in overleg met uw arts. Uw arts kan u dan nauwgezet controleren.

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 11:37

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.