Tambocor bijsluiter

De werkzame stof in Flecaïnide is flecaïnide. Flecaïnide is sinds 1982 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Tambocor en het merkloze Flecaïnide en Flecaïnide-acetaat. Het is te verkrijgen in tabletten, injecties en in capsules met vertraagde afgifte.

1. Wat doet Flecaïnide en waarbij wordt het gebruikt?

Flecaïnide normaliseert de hartslag en vertraagt de hartfrequentie. Artsen schrijven het voor bij bepaalde hartritmestoornissen.

Hartritmestoornissen
Het hart is een holle spier die regelmatig hoort samen te trekken om het bloed door het lichaam te stuwen. Vanuit een punt op de hartwand, het prikkelcentrum, vertrekken zenuwen die de hartspier aansturen. De boezems, waar het bloed het hart binnenstroomt, trekken eerst samen, en daarna de kamers, waar het bloed het hart verlaat. Hierdoor wordt met elke hartslag het bloed via de slagaders door het lichaam gepompt. Als de zenuwen het hart te onregelmatig aansturen, spreken we van hartritmestoornissen.

U hoeft een afwijkende hartslag niet zelf op te merken. Maar vermoeidheid, kortademigheid, licht gevoel in het hoofd en hartkloppingen komen soms voor. Ook kunt u dikke enkels krijgen doordat het bloed minder goed wordt rondgepompt. De ritmestoornissen kunnen in aanvallen voorkomen of continu aanwezig zijn.

Het prikkelcentrum kan te traag of te snel werken. Ook kunnen de banen van de zenuwen verstoord zijn, bijvoorbeeld doordat stukjes hartweefsel zijn afgestorven door een hartinfarct. Een andere oorzaak is wanneer de boezems heel snel samentrekken (‘atriumfibrilleren') waardoor de samentrekking van de kamers onvoorspelbaar en onregelmatig wordt, soms veel te snel of juist erg langzaam.

Flecaïnide vertraagt de prikkelgeleiding door de zenuwen en vermindert de prikkelbaarheid van de hartspier. Hierdoor vertraagt de hartslag en wordt de hartslag weer regelmatig.

Afhankelijk van het soort ritmestoornis en de conditie van het hart kan de arts medicijnen voorschrijven, een elektrische stroomschok toedienen of een operatie uitvoeren, bijvoorbeeld voor een pacemaker.

Artsen schrijven flecaïnide voor bij snelle samentrekking van de kamers of van de boezems (‘atriumfibrilleren'). Het wordt ook toegepast om hartritmestoornissen te voorkomen. Bij sommige hartritmestoornissen van ongeboren baby's wordt het wel aan de moeder voorgeschreven.
Klik voor meer informatie over geneesmiddelen bij hartritmestoornissen

2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan Flecaïnide bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn duizeligheid, problemen met zien en misselijkheid.

Soms
Duizeligheid, hoofdpijn, wazig of dubbel zien. Deze bijwerkingen gaan meestal vanzelf weer over.
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, obstipatie en verminderde eetlust. Door innemen met wat voedsel heeft u hier minder last van.
Benauwdheid. Met name bij mensen met astma, chronische bronchitis of longemfyseem kan dit problemen geven. Als u merkt dat u benauwd wordt, neem dan contact op met uw arts.

Zelden
Verergering van de ritmestoornis. Dit komt vooral voor bij mensen eerder aanhoudend hartkloppingen gehad hebben, mensen met hartfalen of met een recent doorgemaakt hartinfarct. Het risico op deze bijwerking neemt na een paar weken gebruik af.

Zeer zelden
Verwardheid, angst en slapeloosheid.
Hoofdpijn, zweten en trillen.
Kaalheid.
Overgevoeligheid, dit merkt u aan huiduitslag, roodheid en jeuk. Raadpleeg uw arts als u last heeft van deze verschijnselen. Blijkt u overgevoelig, geef dan aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor flecaïnide. Het apotheekteam kan er op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
Een verhoogd risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het aangeboren verlengde QT-interval. Gebruik Flecaïnide NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander middel.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

3. Heeft Flecaïnide een wisselwerking met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

Lopinavir/ritonavir, ritonavir en tipranavir, middelen gebruikt bij hiv-infectie. De hoeveelheid flecaïnide in het bloed kan door deze middelen stijgen. Deze middelen mogen niet samen gebruikt worden. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

4. Als ik Flecaïnide gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Duizeligheid en problemen met het gezichtsvermogen komen heel soms voor bij Flecaïnide. Neem dan geen deel aan het verkeer.

alcohol drinken en alles eten?
Bij Flecaïnide zijn hiervoor geen beperkingen.

5. Kan ik Flecaïnide gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik Flecaïnide NIET als u zwanger bent of wilt worden. Over het gebruik tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Als u Flecaïnide gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

Na het tweede trimester wordt flecaïnide in sommige gevallen toegepast bij hartritmestoornissen van de ongeboren baby. Dat kan alleen onder controle door de specialist.

Borstvoeding
Gebruik Flecaïnide NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit middel komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of het bijwerkingen geeft bij het kind. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

6. Hoe moet ik Flecaïnide gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Tabletten: innemen met wat water. U mag deze eventueel breken of kauwen.
Capsules: slik de capsule in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. Anders werkt het systeem van de vertraagde afgifte niet meer en krijgt u teveel werkzame stof ineens in uw lichaam. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven, waardoor ze gedurende 24 uur werken.

Wanneer?
Het beste kunt u vaste inname tijdstippen kiezen. Dan vergeet u minder snel een dosis, bijvoorbeeld bij de maaltijd.

Hoe lang?
Bij bepaalde stoornissen in het hartritme moet flecaïnide langdurig worden gebruikt. Overleg hierover met uw arts.

7. Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk Flecaïnide consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

Als u Flecaïnide één keer per dag gebruikt:
Duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Als u Flecaïnide twee keer per dag gebruikt:
Duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.

8. Kan ik zomaar met Flecaïnide stoppen?

Nee, u kunt beter niet zomaar stoppen. Uw oorspronkelijke klachten kunnen anders terugkeren, en uw hartritmestoornissen kunnen verergeren. Stop dus nooit zonder overleg met uw arts.

Vermoedt u bijverschijnselen, neem dan altijd contact op met uw arts en verander nooit zelf de dosering. Zodra uw arts het gebruik van flecaïnide niet meer nodig vindt, kunt u in één keer stoppen, zonder af te bouwen. 

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 11:39

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.