Mono-cedocard bijsluiter

De werkzame stof in Mono-Cedocard is isosorbidemononitraat. Isosorbidemononitraat is sinds 1981 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Mono-Cedocard, Promocard en het merkloze Isosorbidemononitraat. Het is te verkrijgen in tabletten en in capsules.

1. Wat doet Mono-Cedocard en waarbij wordt het gebruikt?

Isosorbidemononitraat is een vaatverwijder. Artsen schrijven het voor bij angina pectoris (hartkramp).

Angina pectoris 
Bij hartkramp komt er te weinig bloed in de hartspier. De hartspier krijgt hierdoor een tekort aan zuurstof. Dit zuurstofgebrek veroorzaakt aanvallen van pijn of benauwdheid op de borst.

Als u af en toe een aanval heeft, zal de arts in eerste instantie een middel voorschrijven om een aanval op te heffen. Heeft u meer dan twee aanvallen per week, dan schrijft de arts meestal een medicijn voor om aanvallen te vorokomen, bijvoorbeeld Mono-Cedocard.

Dit middel voorkomt aanvallen van angina pectoris. Het verwijdt de bloedvaten, met name de vaten die het bloed naar het hart toe leiden. Daardoor staat er minder druk op het bloed dat het hart binnenstroomt. Het hart hoeft dan minder hard te werken en verbruikt minder zuurstof.

U merkt dat u minder aanvallen krijgt van pijn op de borst. U kunt meer lichamelijke inspanning aan en voelt zich minder snel vermoeid.

Deze tabletten zijn niet geschikt om een acute aanval van angina pectoris op te heffen. Daar zijn andere, veel sneller werkende middelen voor.

De gewone tabletten beginnen na vijftien tot twintig minuten te werken. De werking houdt ongeveer acht uur aan. De retardtabletten en retardcapsules (met vertraagde afgifte) werken veel langer. Ze geven de werkzame stof geleidelijk aan het lichaam af, gedurende acht tot tien uur. 

2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan Mono-Cedocard bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn hoofdpijn, blozen en duizeligheid.

Regelmatig 
Kloppende, bonzende hoofdpijn, soms met misselijkheid. Dit neemt af als u Mono-Cedocard enkele dagen gebruikt. Bij mensen met aanleg voor migraine kan Mono-Cedocard een aanval uitlokken. 
Blozen en een rode huid. Dit komt doordat ook de bloedvaten in de huid verwijden.

Soms 
Duizeligheid. neiging tot flauwvallen en hartkloppingen, vooral bij te snel opstaan. Dit komt doordat de bloeddruk daalt. Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op van een stoel of uit bed. U kunt dan het beste even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.

Zelden 
Vermoeidheid, misselijkheid, onrust, bleekheid en sterk zweten. Deze klachten nemen meestal na verloop van tijd af. Zo niet, dan moet uw arts misschien de dosering aanpassen.

Zeer zelden 
Zuurbranden, doordat het maagzuur gemakkelijker in de slokdarm komt. Mensen die als last hebben van slokdarmontsteking hebben meer kans op klachten. Raadpleeg uw arts als deze klachten toenemen. 

Overgevoeligheid voor Mono-Cedocard. Dit merkt u aan huiduitslag, rode plekken en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor Mono-Cedocard. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

3. Heeft Mono-Cedocard een wisselwerking met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerking optreedt, zijn middelen tegen erectiestoornissen. 
Gebruik geen middelen tegen erectiestoornissen, zoals sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra) en tadalafil (Cialis). U kunt last krijgen van ernstige bijwerkingen.

4. Als ik Mono-Cedocard gebruik, mag ik dan...

autorijden? 
De eerste dagen dat u Mono-Cedocard gebruikt, kunt u duizelig zijn. Dit komt doordat uw lichaam zich nog moet instellen op de lagere bloeddruk. Na enkele dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

alcohol drinken? 
Alcohol verwijdt de bloedvaten, net als Mono-Cedocard. U kunt daardoor wat last krijgen van duizeligheid. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is enkele keren per week een glas wijn geen probleem.

alles eten? 
U mag alles eten.

5. Kan ik Mono-Cedocard gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van Mono-Cedocard tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Meld het in elk geval uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of Mono-Cedocard in de moedermelk terecht komt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

6. Hoe moet ik Mono-Cedocard gebruiken?

Hoe? 
Gewone tabletten: innemen met wat water. U mag deze tabletten eventueel breken of kauwen. 

Tabletten met gereguleerde afgifte, te herkennen aan ‘retard', ‘durette', of ‘MGA': deze moet u heel doorslikken met een half glas water. De tabletten niet kauwen of fijnmaken, omdat dan onbedoeld al het werkzame bestanddeel in één keer vrijkomt. De tabletten zijn zo gemaakt, dat ze langzaam oplossen, waardoor ze minder bijwerkingen geven en langer werken. 

Capsules (met vertraagde afgifte): slik de capsule in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. Als u de korreltjes stuk kauwt kan de werkzame stof te snel vrij komen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven.

Wanneer?
Neem de tabletten in op vaste tijdstippen, bij voorkeur tijdens of na het eten.

Het effect neemt af wanneer de werkzame stof voortdurend (24 uur) in uw bloed aanwezig is. Daarom is het belangrijk dat u elke dag een 'nitraatvrije' periode heeft van ongeveer 12 uur. In deze periode zit er geen of weinig werkzame stof in uw bloed.

Omdat de meeste mensen 's nachts het minst last hebben van een aanval, kiest met voor de nitraatvrije periode meestal de nacht en zo mogelijk ook nog een deel van de avond. Als u overdag of 's avonds het minste last van aanvallen heeft, kan ook een andere tijd worden gekozen.

Als u voor de avond kiest, moet u de laatste tablet eerder dan of tijdens het avondeten innemen. De nitraatvrije periode eindigt met het innemen van de eerste tablet op de volgende dag. Tijdens deze nitraatvrije periode is uw hart minder beschermd tegen inspanning.

Een gebruikelijk innameschema is: 
als u Mono-Cedocard één keer per dag gebruikt: 's ochtends; 
als u Mono-Cedocard twee keer per dag gebruikt: om 08.00 en 14.00 uur, dus niet meer dan 6 uur tussen beide tijden; 
als u Mono-Cedocard drie keer per dag gebruikt: om 08.00, 12.00 en 17.00 uur.

Hoe lang?
Als Mono-Cedocard goed bij u werkt, moet u Mono-Cedocard waarschijnlijk uw leven lang gebruiken.

7. Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk Mono-Cedocard elke dag op de geadviseerde tijdstippen in te nemen. Mocht u toch een dosis zijn vergeten, sla de vergeten dosis dan over. Neem de eerstvolgende dosis op het normale tijdstip in en houd vervolgens het normale schema aan.

Natuurlijk kan het voorkomen dat u uw medicijn een keer vergeet in te nemen. Let erop dat u toch elke dag zo goed mogelijk aan uw medicijnen denkt, zodat u bijna elke dag een voldoende lange nitraatvrije periode heeft. Vergeet u regelmatig een dosis, vraag uw apotheker dan om advies. Hij kan met u bespreken welke hulpmiddelen er zijn om u hierbij te helpen.

8. Kan ik zomaar met Mono-Cedocard stoppen?

Nee, in één keer stoppen kan niet. De dosering moet zeer geleidelijk worden afgebouwd, anders heeft u kans op juist een toename van het aantal aanvallen van hartkramp.

Stop of verander de dosering alleen in overleg met uw arts. Uw arts kan u dan nauwgezet controleren.

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 12:34

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.