Ikorel bijsluiter

Ikorel De werkzame stof in Ikorel is nicorandil. Nicorandil is sinds 1993 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Ikorel. Het is te verkrijgen in tabletten.

1. Wat doet Ikorel en waarbij wordt het gebruikt?

Nicorandil is een vaatverwijder. Artsen schrijven het voor bij angina pectoris (hartkramp).

Angina pectoris
Bij angina pectoris heeft u last van benauwdheid en/of pijn op de borst bij inspanning. Dit komt doordat het hart meer zuurstof verbruikt dan dat het toegevoerd krijgt.

Dit middel voorkomt aanvallen van angina pectoris. Het verwijdt de bloedvaten, met name de vaten die het bloed náár het hart toe leiden. Daardoor staat er minder druk op het bloed dat het hart binnenstroomt. Het hart hoeft dan minder hard te werken en verbruikt minder zuurstof. Het aanbod en verbruik van zuurstof van het hart komen met elkaar in evenwicht. U merkt dat u minder aanvallen krijgt van pijn op de borst. U kunt meer lichamelijke inspanning aan en voelt zich minder snel vermoeid.

Deze tabletten zijn niet geschikt om een acute aanval van angina pectoris op te heffen. Daar zijn andere, veel sneller werkende middelen voor.

De werking begint een half tot één uur na inname. De werking houdt ongeveer twaalf uur aan.

2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Naast het gewenste effect kan Ikorel bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid en blozen.

Regelmatig
Vooral in het begin van de behandeling: hoofdpijn.

Soms
Duizeligheid (vooral bij te snel opstaan), omdat uw bloeddruk daalt. Let u daarom op bij bezigheden die extra aandacht vergen, zoals deelname aan het verkeer.
Misselijkheid, hartkloppingen, vermoeidheid en een rood gezicht.
Deze bijwerkingen verdwijnen meestal na enkele weken. Als u er hierna nog steeds last van heeft, moet u uw arts raadplegen.

Zeer zelden
Hardnekkige pijnlijke zweertjes in de mond.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

3. Heeft Ikorel een wisselwerking met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerking optreedt zijn middelen tegen erectiestoornissen.
Gebruik geen middelen tegen erectiestoornissen, zoals sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra) en tadalafil (Cialis). U kunt last krijgen van ernstige bijwerkingen.

4. Als ik Ikorel gebruik, mag ik dan...

autorijden?
De eerste dagen dat u Ikorel gebruikt, kunt u wat duizelig zijn. Dit komt doordat uw lichaam zich nog moet instellen op de lagere bloeddruk. Na enkele dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

alcohol drinken?
Alcohol verwijdt de bloedvaten, net als Ikorel. U kunt daardoor wat last krijgen van duizeligheid. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is enkele keren per week een glas wijn geen probleem.

alles eten?
U mag alles eten.

5. Kan ik Ikorel gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik Ikorel NIET als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Over het gebruik van Ikorel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in ieder geval uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Gebruik Ikorel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of Ikorel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

6. Hoe moet ik Ikorel gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?
Neem de tabletten in op vaste tijdstippen, bij voorkeur 's ochtends en 's avonds. Dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Dit soort geneesmiddelen moet u voor langere duur gebruiken, soms zelfs levenslang.

7. Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk Ikorel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:
Als u Ikorel twee keer per dag gebruikt:
Duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.

8. Kan ik zomaar met Ikorel stoppen?

Nee, in één keer stoppen kan niet. De dosering moet zeer geleidelijk worden afgebouwd, om vervelende na-effecten te voorkomen. Stoppen (of wijzigen van de dosering) mag alleen onder begeleiding van uw arts.

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 11:27

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.