Ibopamine bijsluiter

Ibopamine is sinds 1991 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Inopamil in tabletten.

1. Wat doet ibopamine en waarbij wordt het gebruikt?

Ibopamine verwijdt de bloedvaten. Artsen schrijven het voor bij hartfalen.

Hartfalen

Bij hartfalen is de pompkracht van het hart verzwakt. Het bloed wordt niet meer goed rondgepompt. U bent daardoor sneller moe en kunt last krijgen van vocht in de benen of achter de longen. U bent dan ook sneller benauwd.

Oorzaken voor hartfalen kunnen zijn: een langdurig bestaande hoge bloeddruk, hartklepgebreken, vernauwing in de kransslagader, hartritmestoornissen of een hartinfarct.

Dit middel verwijdt de bloedvaten, met name de vaten die het bloed naar het hart toe leiden. Daardoor staat er minder druk op het bloed dat het hart binnenstroomt. Het hart hoeft dan minder hard te werken. De pompkracht van het hart neemt daardoor toe.

Hartfalen wordt meestal behandeld met plastabletten. Als deze onvoldoende werken schrijven artsen ook een ACE-remmer voor. Soms schrijven artsen ibopamine voor in plaats van een ACE-remmer. Dat gebeurt als een ACE-remmer niet kan worden gebruikt en er bovendien sprake is van een lichte vorm van hartfalen. Mensen met een ernstiger vorm van hartfalen mogen ibopamine niet gebruiken. 

2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan ibopamine bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn maagdarmklachten, hartkloppingen, pijn op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, rusteloosheid, trillende handen, onwillekeurige bewegingen en zweten.

Soms 
Maagdarmklachten: misselijkheid, braken en diarree. Indien u hier na enkele dagen last van blijft houden, raadpleeg dan uw arts. 
Hartkloppingen, een snelle hartslag of pijn op de borst. Deze pijn op de borst kan vooral ontstaan bij inspanning. Heeft u hier last van, waarschuw dan uw arts. Mensen met een hoge bloeddruk of angina pectoris (hartkramp) hebben meer risico op deze bijwerkingen. Overleg daarover met uw arts.

Zelden 
Hoofdpijn, duizeligheid. Deze duizeligheid kan vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel optreden. Dit gaat in het algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op het middel (binnen enkele dagen tot weken). Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt het beste even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. 
Rusteloosheid, trillende handen of bewegingsstoornissen. 
Overmatig zweten.

Zeer zelden 
Een verhoogd risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het aangeboren verlengde QT-interval. Gebruik ibopamine NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander middel.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

3. Heeft ibopamine een wisselwerking met andere medicijnen?

Het middel tegen hartritmestoornissen amiodaron kan de bijwerkingen van ibopamine op het hart, zoals hartkloppingen en hartkramp, verergeren. Gebruik daarom deze middelen niet samen. Overleg hierover met uw apotheker.

4. Als ik ibopamine gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Duizeligheid komt soms voor bij ibopamine. Dit gaat in het algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op het middel (binnen enkele dagen tot weken). Als u zich duizelig voelt, neem dan geen deel aan het verkeer.

alcohol drinken?
Alcohol verwijdt de bloedvaten, net als ibopamine. U kunt daardoor wat last krijgen van duizeligheid. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is enkele keren per week een glas wijn geen probleem.

alles eten?
Bij ibopamine zijn hiervoor geen beperkingen.

5. Kan ik ibopamine gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van ibopamine tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of ibopamine in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

6. Hoe moet ik ibopamine gebruiken?

Wanneer?
Voedsel vermindert de opname van ibopamine in het lichaam. Neem ibopamine daarom in op een nuchtere maag, dat wil zeggen minstens één uur voor of twee uur na het eten. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen. Dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt hoelang u ibopamine moet blijven gebruiken. Uw arts zal na 2 maanden nagaan of uw hartfalen is verbeterd. Als er dan geen verbetering is, zal hij waarschijnlijk de behandeling stopzetten.

7. Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Als u ibopamine twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Als u ibopamine drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.

8. Kan ik zomaar met ibopamine stoppen?

Nee, u kunt beter niet zomaar stoppen. Uw oorspronkelijke klachten kunnen anders terugkeren. Stop dus alleen in overleg met uw arts. 

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 11:28

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.