Gemfibrozil bijsluiter

De werkzame stof in Gemfibrozil is gembrifozil. Gemfibrozil is sinds 1972 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Lopid en het merkloze Gemfibrozil en Gemfibrozilum. Het is te verkrijgen in tabletten.

1. Wat doet Gemfibrozil en waarbij wordt het gebruikt?

Gemfibrozil behoort tot de fibraten. Fibraten stimuleren de enzymen die een rol spelen bij de opslag, verwerking en verbranding van vet. Hierdoor vermindert de hoeveelheid vet in het bloed. Daarnaast hebben fibraten ook een gunstige invloed op de vorm waarin cholesterol zich in het bloed bevindt. Artsen schrijven het voor bij een te hoog vetgehalte in het bloed of een combinatie van een te hoog vet- en een te hoog cholesterolgehalte.

Cholesterol- en/of vetgehalte, te hoog
Een teveel aan cholesterol en vetten kan zich gaan afzetten tegen de binnenkant van de bloedvaten. Hierdoor ontstaat aderverkalking (atherosclerose), met als gevolg een hogere kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte.

Cholesterol is een vetachtige stof die nodig is voor veel soorten cellen. Het speelt een belangrijke rol in het vervoer en de verwerking van vet door ons lichaam. Cholesterol wordt in de lever gemaakt, maar komt ook uit ons voedsel. Een te hoog cholesterolgehalte kan ontstaan als de lever te veel aanmaakt of omdat we te vet eten, of beide. Vetten (triglyceriden) zijn belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van cellen. Het vetgehalte in het bloed kan door het voedsel dat we eten of door eigen aanmaak te hoog worden.

Gemfibrozil verlaagt het vetgehalte en heeft een gunstige invloed op de vorm waarin cholesterol zich in het bloed bevindt. Uw arts adviseert u om in combinatie met Gemfibrozil een vet- en cholesterolverlagend dieet te houden. U heeft dan extra profijt van het medicijn. U kunt hiervoor ook een diëtist raadplegen. Mensen die met Gemfibrozil hun te hoge vet- en cholesterolgehalte hebben verlaagd, blijken minder hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten of beroerten te krijgen.

Na één tot drie maanden is het volledige effect van Gemfibrozil bereikt. Zelf merkt u niet veel van de werking van dit medicijn. U weet pas of het werkt bij een bloedonderzoek. Toch is het belangrijk om gemfibrozil elke dag in te nemen. Alleen dan kan gemfibrozil optimaal zijn werk doen.
Klik voor meer informatie over geneesmiddelen bij cholesterol- en/of vetgehalte, te hoog

2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan Gemfibrozil bijwerkingen geven. De belangrijkste zijn maagdarmklachten, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, spierpijn en huiduitslag.

Soms
maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, verminderde eetlust, winderigheid of diarree. Heeft u hier heel veel last van? Neem dan contact op met uw arts.

Zelden
hoofdpijn, duizeligheid, slaperigheid en vermoeidheid. Heeft u hier heel veel last van? Neem dan contact op met uw arts.
huiduitslag, jeuk, roodheid van de huid. Deze bijwerkingen verdwijnen weer als u stopt met Gemfibrozil. Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts. Zelden kan er een ernstige overgevoeligheidsreactie met huiduitslag, benauwdheid en duizeligheid ontstaan. Stop dan het gebruik en waarschuw onmiddellijk uw arts. U mag Gemfibrozil in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor gemfibrozil. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u Gemfibrozil niet opnieuw krijgt.
doof of tintelend gevoel in de ledematen, gewrichtspijn, wazig zien, ontstaan van galstenen en impotentie of vermindering van libido. Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal weer als u stopt met Gemfibrozil.

Zeer zelden 
Haaruitval, overgevoeligheid voor zonlicht. Deze bijwerkingen verdwijnen weer als u stopt met Gemfibrozil. Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts.
Spierpijn, spierzwakte en spierkramp. Meestal is dit onschuldig, maar zelden kan dit wijzen op een ernstige bijwerking op de spieren. De verschijnselen van deze ernstige bijwerking zijn spierpijn, spierzwakte, algemeen ziek voelen, koorts, misselijkheid en braken. De spierpijn zit meestal in de kuiten of onderrug, Maar ook het gehele lichaam kan pijn doen. Als u last krijgt van deze verschijnselen moet u zo snel mogelijk uw arts raadplegen.
Leverontsteking (soms te merken aan een gele verkleuring van de huid of het oogwit) of een ontsteking van de alvleesklier (te merken aan ernstige buikpijn). Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Bloedafwijkingen. Als u onverklaarbare koorts, keelpijn of blaasjes in de mond en keel, plotselinge blauwe plekken of extreme vermoeidheid krijgt, kan dat duiden op bloedafwijkingen. Waarschuw dan uw arts. Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

3. Heeft Gemfibrozil een wisselwerking met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden zijn bloedverdunners en andere cholesterolverlagende middelen.
de bloedverdunners acenocoumarol (Sintrom) en fenprocoumon (Marcoumar). Gemfibrozil kan de werking van de bloedverdunner versterken. Neem binnen 24 uur contact op met de trombosedienst als u met gemfibrozil gaat starten, als de dosering wijzigt of als u gaat stoppen met Gemfibrozil.
bepaalde cholesterolverlagers, namelijk de 'statinen'. In combinatie met gemfibrozil bestaat er meer risico op spierafwijkingen. Bij onverklaarbare spierpijn of spierzwakte moet u uw arts of apotheker raadplegen.
Repaglinide (Novonorm), een middel gebruikt bij diabetes mellitus (suikerziekte). Gemfibrozil kan de werking van repaglinide versterken, waardoor u kans heeft op een ‘hypo'. Overleg met uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.

4. Als ik Gemfibrozil gebruik, mag ik dan...

Autorijden?
Een enkele keer kan het voorkomen dat u de eerste dagen dat u Gemfibrozil gebruikt, duizelig bent. Na enkele dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem. Zeer zelden kan u last krijgen van wazig zien. Rijd dan geen auto.

alcohol drinken?
Bij Gemfibrozil zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten. Voor een optimaal effect van Gemfibrozil is het houden van een cholesterol- en vetverlagend dieet echter essentieel. Overleg hierover eventueel met een diëtist.

5. Kan ik Gemfibrozil gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U mag Gemfibrozil niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Gemfibrozil kan de stofwisseling van de baby in gevaar brengen. Als u Gemfibrozil gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Het is niet bekend of Gemfibrozil in de moedermelk terechtkomt. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven dat wel veilig gebruikt kan worden tijdens de borstvoeding.

6. Hoe moet ik Gemfibrozil gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U kunt Gemfibrozil het best een half uur vóór het eten innemen. Op een lege maag wordt gemfibrozil namelijk beter in het lichaam opgenomen.

Hoe lang?
Als Gemfibrozil het vetgehalte in het bloed voldoende naar beneden brengt, moet u Gemfibrozil waarschijnlijk levenslang gebruiken.

7. Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk Gemfibrozil consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

Gebruikt u gemfibrozil één keer per dag?
Duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende tablet normaal inneemt? Neem de vergeten tablet dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten tablet dan over.

Gebruikt u gemfibrozil twee keer per dag?
Duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende tablet normaal inneemt? Neem de vergeten tablet dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten tablet dan over.

8. Kan ik zomaar met Gemfibrozil stoppen?

U kunt op ieder moment in één keer stoppen met het gebruik van Gemfibrozil. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert. 

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 10:00

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.