Felodipine bijsluiter

Felodipine is sinds 1987 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Plendil en als het merkloze Felodipine in tabletten.

1. Wat doet felodipine en waarbij wordt het gebruikt?

Felodipine behoort tot de groep geneesmiddelen die calciumblokkers worden genoemd. Het verlaagt de bloeddruk en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart. Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk en angina pectoris.

Hoge bloeddruk 
Als de bloeddruk verhoogd is, stroomt het bloed te krachtig door de vaten. Dit is schadelijk voor de bloedvaten. Beschadigde bloedvaten geven kans op een beroerte (herseninfarct) en ernstige hartziekten, zoals hartkramp en hartfalen.

Calcium speelt een rol bij het regelen van de spanning van de spieren rond de bloedvaten. Calciumblokkers verlagen de spanning in deze spieren, waardoor de bloedvaten ontspannen en wijder worden. Het bloed kan daardoor beter doorstromen en de bloeddruk gaat omlaag.

Na drie tot zes weken is het volledige effect van felodipine bereikt. Zelf merkt u niet veel van de bloeddrukverlaging. U weet pas of het werkt bij een meting van uw bloeddruk. Toch is het belangrijk om felodipine elke dag in te nemen.

Angina pectoris 
Bij hartkramp komt er te weinig bloed in de hartspier. De hartspier krijgt hierdoor een tekort aan zuurstof. Dit zuurstofgebrek veroorzaakt aanvallen van pijn of benauwdheid op de borst.

Dit middel verbetert de toevoer van bloed en daarmee van zuurstof naar de hartspier. Hierdoor ontstaat minder snel een zuurstoftekort. De werking begint enkele uren na inname en houdt ongeveer 24 uur aan.

Het effect merkt u doordat u minder last heeft van pijn op de borst, bijvoorbeeld bij het traplopen. Dit betekent echter niet dat u meteen meer inspannende activiteiten mag gaan doen. Uw lichaam moet hier weer langzaam aan wennen. Overleg hierover met uw arts.

2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan felodipine bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn hoofdpijn, warmtegevoel, blozen, vocht vasthouden, hartkloppingen, duizeligheid, overgevoeligheid en tandvleesproblemen.

Soms 
Hoofdpijn, warmtegevoel, blozen, opgezwollen enkels en onderbenen, hartkloppingen. Deze bijwerkingen zijn het gevolg van het wijder worden van de bloedvaten. Ze verdwijnen meestal na enkele weken. Als u er hierna nog steeds last van heeft, moet u uw arts raadplegen. 
Duizeligheid, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel. Dit gaat in het algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op de lagere bloeddruk (binnen enkele dagen tot weken). Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt het best dan even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.

Zelden 
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid. 
Overgevoeligheid voor felodipine. Dit merkt u aan huiduitslag en galbulten, soms treedt ook koorts op. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor felodipine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.

Na verloop van tijd meer groei van tandvlees. Dit kan bij alle ‘calciumblokkers' voorkomen. Voorkom tandvleesproblemen zoveel mogelijk door goed de tanden te poetsen en te flossen. Laat bovendien regelmatig de tandarts de tanden en het tandvlees controleren.

Bij hartkramp (angina pectoris) kunt u in zeldzame gevallen een aanval krijgen binnen vijftien tot dertig minuten na inname van de tablet. Neem dan meteen contact op met uw arts. Mogelijk moet de dosering aangepast of moet uw arts andere geneesmiddelen voorschrijven.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

3. Heeft felodipine een wisselwerking met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

Middelen gebruikt bij hiv-infectie: atazanavir, darunavir, fosamprenavir, indinavir, lopinavir/ritonavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavir en tipranavir. De hoeveelheid felodipine in het bloed kan door deze middelen stijgen. Hierdoor zijn de werking en de bijwerkingen sterker. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen. 
Andere bloeddrukverlagers. Deze wisselwerking is van belang wanneer u al felodipine gebruikt en nu voor het eerst een andere bloeddrukverlager gebruikt of wanneer u al een andere bloeddrukverlager gebruikt en u nu felodipine krijgt. De arts moet hiermee rekening houden bij het bepalen van de dosering, zodat de bloeddruk niet te laag wordt. 
Tacrolimus, een middel dat afweerreacties voorkomt. Door felodipine kan de hoeveelheid tacrolimus in het bloed stijgen. Hierdoor is niet alleen de werking, maar zijn ook de bijwerkingen van tacrolimus sterker. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen. 
Sommige middelen die worden gebruikt bij mannen met een vergrote prostaat, namelijk de alfablokkers (alfuzosine, doxazosine, prazosine, terazosine en tamsulosine). Deze kunnen in het begin van de behandeling de bloeddruk verlagen en duizeligheid veroorzaken. Door felodipine wordt deze bijwerking versterkt. Deze wisselwerking is alleen van belang wanneer u net met één van deze middelen begint. De arts moet hiermee rekening houden bij het bepalen van de dosering, zodat de bloeddruk niet te laag wordt. U kunt de alfablokker de eerste keren het beste 's avonds innemen, als u al op bed zit, voor het geval u duizelig wordt. 
Cimetidine (maagmiddel), claritromycine en erytromycine (antibiotica), fluoxetine en fluvoxamine (antidepressiva) en fluconazol, itraconazol, ketoconazol en voriconazol (antischimmelmiddelen). Deze middelen kunnen de hoeveelheid felodipine in het bloed verhogen. Hierdoor kan felodipine meer bijwerkingen geven, zoals opgezwollen enkels of onderbenen, hoofdpijn, blozen en duizeligheid. Neem in dat geval contact op met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

4. Als ik felodipine gebruik, mag ik dan...

autorijden?
De eerste dagen dat u felodipine gebruikt, kunt u duizelig zijn. Dit komt doordat uw lichaam zich nog moet instellen op de lagere bloeddruk. Na enkele dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.

alcohol drinken?
Alcohol verwijdt de bloedvaten, net als felodipine. U kunt daardoor last krijgen van duizeligheid. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is enkele keren per week een glas wijn geen probleem.

alles eten?
Eet geen grapefruit en drink geen grapefruitsap. Grapefruit versterkt de werking van felodipine, waardoor bijwerkingen kunnen ontstaan. Start niet met het gebruik als u in de twee voorafgaande dagen grapefruit heeft gegeten of gedronken. Mocht u stoppen met felodipine dan kunt u vanaf een dag daarna weer grapefruit eten of drinken.

5. Kan ik felodipine gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik felodipine niet als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Over het gebruik van felodipine tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. In theorie kan felodipine de doorbloeding van de baarmoeder en placenta verminderen en daardoor zuurstoftekort bij het kind veroorzaken. Raadpleeg daarom uw arts als u zwanger bent of dat binnenkort wilt worden. U zult (tijdelijk) moeten overstappen op een ander veilig middel.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven, als u felodipine in de normale dosering gebruikt. Het komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Dit middel wordt echter al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

6. Hoe moet ik felodipine gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
De tabletten moet u heel doorslikken met een half glas water. De tabletten niet kauwen of fijnmaken, omdat dan onbedoeld al het werkzame bestanddeel tegelijk vrijkomt. De tabletten zijn zo gemaakt, dat ze langzaam oplossen, waardoor ze minder bijwerkingen geven en langer werken.

Wanneer?
U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Kies wel een vast inname tijdstip, bij voorkeur 's ochtends bij het ontbijt. Dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang? 
Hoge bloeddruk. Een behandeling voor hoge bloeddruk is meestal langdurig. Als u een jaar lang met dezelfde dosering een goede bloeddruk heeft, kunt u in overleg met uw arts het gebruik geleidelijk afbouwen. Zo kunt u kijken of u het middel nog nodig heeft. Soms blijkt de bloeddruk dan toch weer te stijgen. Dan zal u het middel moeten blijven gebruiken. 
Hartkramp. Waarschijnlijk moet u felodipine langdurig gebruiken. Dat komt omdat felodipine wel de verschijnselen tegengaat, maar niet de oorzaak wegneemt.

7. Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk felodipine consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:
Duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende tablet normaal inneemt? Neem de vergeten tablet dan alsnog in. 
Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten tablet dan over.

8. Kan ik zomaar met felodipine stoppen?

Als u felodipine gebruikt voor een verhoogde bloeddruk kunt u op ieder moment in één keer stoppen met het gebruik van felodipine. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert. Gebruikt u het tegen hartkramp, dan is er een kleine kans dat u een aanval krijgt. Het is daarom verstandiger langzaam af te bouwen. Raadpleeg hierover uw arts.  

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 10:02

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.