Ezetrol bijsluiter

Ezetimib is sinds 2002 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Ezetrol in tabletten. Ezetimib wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknaam Inegy.

1. Wat doet ezetimib en waarbij wordt het gebruikt?

Ezetimib behoort tot de cholesterolverlagende geneesmiddelen. Het remt de opname van cholesterol in het lichaam en verlaagt zodoende het cholesterolgehalte. Artsen schrijven het voor bij een te hoog cholesterolgehalte en een verhoogd gehalte van bepaalde soorten vetten in het bloed.

Cholesterol- en/of vetgehalte, te hoog 
Een teveel aan cholesterol en vetten kan zich gaan afzetten tegen de binnenkant van de bloedvaten. Hierdoor ontstaat aderverkalking (atherosclerose). Hierdoor is de kans hoger op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte.

Cholesterol is een vetachtige stof die nodig is voor veel soorten cellen. Het speelt een belangrijke rol in het vervoer en de verwerking van vet door ons lichaam. Cholesterol wordt in de lever gemaakt, maar wordt ook via ons voedsel opgenomen. Een te hoog cholesterolgehalte kan ontstaan als de lever te veel cholesterol aanmaakt of omdat we te vet eten, of beide.

Vetten (triglyceriden) zijn belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van cellen. Het vetgehalte in het bloed kan door het voedsel dat we eten of door eigen aanmaak te hoog worden.

Ezetimib remt de opname van cholesterol en bepaalde soorten vetten in het lichaam. Het werkt in de darm en remt daar de opname van cholesterol uit het voedsel, maar ook uit gal dat door het lichaam in de darm is afgegeven voor de spijsvertering. Op deze manier verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed. Mensen die hun te hoge cholesterolgehalte hebben verlaagd, blijken minder hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten of beroerten te krijgen.

Uw arts adviseert u om in combinatie met ezetimib een cholesterolverlagend dieet te houden. U heeft dan extra profijt van het medicijn. U kunt hiervoor ook een diëtist raadplegen. Vaak wordt ezetimib gebruikt in combinatie met andere cholesterolverlagende middelen (de zogenaamde ‘statines'), als deze middelen alleen onvoldoende werken. De combinatie werkt namelijk sterker dan de middelen afzonderlijk. Ezetimib kan ook alleen worden gebruikt, als de ‘statines' niet gebruikt kunnen worden.

Na twee tot vier weken is het volledige effect van ezetimib bereikt. Zelf merkt u niet veel van de werking van dit medicijn. U weet pas of het werkt bij een bloedonderzoek. Toch is het belangrijk om ezetimib elke dag in te nemen. Alleen dan kan ezetimib optimaal zijn werk doen. 

2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan ezetimib bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn hoofdpijn, buikpijn en diarree.

Hoofdpijn en vermoeidheid. 

Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, verstopping, winderigheid of diarree. Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Meestal helpt het als u het middel met wat voedsel inneemt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

Overgevoeligheidsreacties. Deze uiten zich meestal in huiduitslag en jeuk, maar zeer zelden treedt 'angio-oedeem' op. Dit is een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat moet u onmiddellijk een arts raadplegenof naar de Eerste-Hulpdienst gaan. U mag ezetimib in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan het apotheekteam door dat u overgevoelig bent voor ezetimib. Zij kunnen er dan op letten dat u ezetimib niet opnieuw krijgt. 

Spierpijn, spierzwakte, spierkramp en gewrichtspijn. Meestal is dit onschuldig, maar soms kan dit wijzen op een ernstige bijwerking op de spieren. De verschijnselen van deze bijwerking zijn spierpijn, spierzwakte, algemeen ziek voelen, koorts, misselijkheid en braken. De spierpijn zit meestal in de kuiten of onderrrug, maar ook het hele lichaam kan pijn doen. Als u last krijgt van deze klachten, moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen. 

Leverontsteking (soms te merken aan een gele verkleuring van de huid of het oogwit) of een ontsteking van de alvleesklier (te merken aan ernstige buikpijn). Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal weer als u stop met het middel.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

3. Heeft ezetimib een wisselwerking met andere medicijnen?

Het medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerking optreedt, is colestyramine. Dit is een galzuurbindend hars, dat ook wordt gebruikt bij een te hoog cholesterolgehalte. Dit galzuurbindend hars bindt aan de ezetimib in de darm. Hierdoor wordt ezetimib slechter in het lichaam opgenomen en neemt de werking af. Zorg ervoor dat u ezetimib minstens vier uur vóór of vier uur na het galzuurbindend hars inneemt.

4. Als ik ezetimib gebruik, mag ik dan...

autorijden?
U kunt autorijden met dit geneesmiddel.

alcohol drinken?
Bij ezetimib zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten. Voor een optimaal effect van ezetimib is het houden van een cholesterolverlagend dieet echter essentieel. Overleg hierover eventueel met een diëtist.

5. Kan ik ezetimib gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik ezetimib NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik tijdens de zwangerschap is onvoldoende bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of dit binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kan uw arts (tijdelijk) een ander middel voorschrijven dat u wel veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Het is niet bekend of ezetimib in de moedermelk terechtkomt en of dit schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven dat wel veilig gebruikt kan worden tijdens de borstvoeding.

6. Hoe moet ik ezetimib gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer? 
U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast innametijdstip kiezen. Dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Als ezetimib uw cholesterolgehalte in het bloed voldoende naar beneden brengt, moet u ezetimib waarschijnlijk levenslang gebruiken.

7. Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk ezetimib consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn en u gebruikt ezetimib één keer per dag? Duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende tablet normaal inneemt? Neem de vergeten tablet dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten tablet dan over.

8. Kan ik zomaar met ezetimib stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van ezetimib. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert. 

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 12:12

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.