Dalteparine bijsluiter

Dalteparine is sinds 1985 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Fragmin in injecties.

1. Wat doet dalteparine en waarbij wordt het gebruikt?

Dalteparine is een antistollingsmiddel. Artsen schrijven het voor bij trombose, om trombose te voorkomen en na een hartinfarct.

Trombose
Bloed klontert samen rond verwondingen van de wand van de bloedvaten. Zo sluit het stolsel de opening in het vat af waardoor het bloeden stopt. Als een dergelijk bloedstolsel losraakt van de wand, spreekt men van trombose.

Door trombose kan het bloed minder goed stromen en krijgen delen van het lichaam te weinig bloed. Ook kan een ader helemaal afgesloten raken.

Bloedstolsels kunnen ontstaan op de wand van bloedvaten, als deze ruw, ontstoken of beschadigd zijn, bijvoorbeeld bij ernstige aderverkalking (atherosclerose). Ook na operaties, bij kunstmatige hartkleppen of vaatprothesen kunnen bloedstolsels ontstaan. Zo'n stolsel kan een bloedvat afsluiten, met soms ernstige gevolgen.

Ook kunnen er stukjes losraken, door de bloedstroom worden meegevoerd en verderop een bloedvat afsluiten. Als dit in een long gebeurt heet het longembolie.

Dalteparine vermindert het samenklonteren van bloed. Het remt zo de vorming van bloedstolsels en vermindert de kans op afsluiting van een bloedvat.

Dalteparine wordt toegepast :
om trombose na operaties te voorkomen;
bij dialyse van het bloed;
bij bedlegerige patiënten met een acute aandoening zoals hartfalen of ernstige infecties;
bij de behandeling van trombose in een ledemaat;
bij longembolie;
na een acuut hartinfarct of hartkramp (angina pectoris) samen met acetylsalicylzuur.

Hartinfarct (hartaanval)

Bij een hartinfarct krijgt een deel van het hart onvoldoende bloed. Meestal komt dit door een bloedstolsel in een van de bloedvaten die het hart van bloed voorzien. Het bloedvat raakt verstopt, waardoor een deel van het hart dat te weinig bloed krijgt. Dat deel van het hart raakt beschadigd en kan niet meer optimaal werken.Voorkomen van een tweede hartinfarct
Artsen schrijven soms dalteparine samen met acetylsalicylzuur voor om een tweede hartinfarct te voorkomen. Beide middelen remmen de vorming van bloedstolsels, zodat niet zo snel opnieuw een bloedvat verstopt kan raken.

2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dalteparine bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn bloedingen, overgevoeligheid, haarverlies, bloedafwijkingen en bij langdurig gebruik botontkalking.

Zelden
Bloedingen. Dit komt doordat het bloed langzamer stolt en het dus langer duurt voordat een wondje stopt met bloeden. U kunt ook merken dat u sneller bloeduitstortingen of blauwe plekken krijgt, ook zonder dat u zich (hard) stoot. Krijgt u ernstige uitwendige bloedingen, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw arts. Als u een hoge bloeddruk heeft is er een grotere kans op bloedingen. Uw bloeddruk moet daarom goed zijn ingesteld. Overleg daarover met uw arts. Als u een maag- of darmzweer heeft bestaat er een grotere kans op bloedingen die moeilijk te stoppen zijn. Het gebruik van een maagbeschermend middel kan dit risico verminderen. Overleg hierover met uw arts.

Zeer zelden
Overgevoeligheid voor dalteparine. Dit merkt u aan allergische huidreacties met jeuk of bultjes. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dalteparine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
Haarverlies (tijdelijk).
Bloedafwijkingen, zoals een tekort aan bloedplaatjes.
Bij langdurig gebruik, langer dan drie maanden
Botontkalking (osteoporose). Overleg met uw arts of in uw geval voorkomen van botontkalking met medicijnen, calcium of vitamines nodig is.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

3. Heeft dalteparine een wisselwerking met andere medicijnen?

Andere middelen kunnen het effect op de bloedstolling versterken, zoals acetylsalicylzuur, acenocoumarol en fenprocoumon. Gebruik deze middelen alleen samen met dalteparine als uw arts de combinatie bewust heeft voorgeschreven.
De ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac en acetylsalicylzuur in hoge dosering verhogen de kans op bloedingen in maag en darmen. Gebruik daarom liever paracetamol als pijnstiller.

4. Als ik dalteparine gebruik, mag ik dan...

autorijden,alcohol drinken en alles eten?
Bij dalteparine zijn hiervoor geen beperkingen.

5. Kan ik dalteparine gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dalteparine veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Langdurig gebruik kan botontkalking bij de moeder tot gevolg hebben. Overleg met uw arts hoe lang u het moet gebruiken.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven. Dit middel komt niet in de moedermelk terecht.

6. Hoe moet ik dalteparine gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Dit middel geeft men via een injectie vlak onder de huid of via een infuus. Meestal kunt u de injectie onder de huid zelf leren toedienen.
Dien de injectie toe in de voor- of zijkant van de buik of in de bovenbenen. Vermijd toedienen in de buurt van een wond of litteken.
Ontsmet de huid.
Verwijder het rubberen afdekdopje van de wegwerpspuit. Verwijder NIET de luchtbel in de injectiespuit.
Neem een flinke huidplooi tussen duim en wijsvinger. Breng de naald loodrecht in zijn geheel in de huidplooi.
Druk de zuiger van de spuit langzaam in tot alle vloeistof is ingespoten. Trek de naald daarna terug en laat nu pas de huidplooi los.
Indien u ziet dat er een kleine bloeding op de plaats van injectie ontstaat, kunt u het beste de plek met uw vingers enkele minuten dichtdrukken.
Gooi de spuit met naald weg in een speciale afvalcontainer. U kunt deze verkrijgen bij uw apotheek. Volle containers kunt u bij uw apotheek inleveren.

Wanneer?
Indien u dalteparine een keer per dag toedient: kies een vast tijdstip, bijvoorbeeld 's ochtends om 08.00 uur en injecteer de volgende dosis steeds na 24 uur, dus de volgende dag om 08.00 uur.
Indien u dalteparine twee keer per dag toedient: kies vaste tijdstippen met twaalf uur tussentijd, bijvoorbeeld om 08.00 uur en om 20.00 uur.

Hoe lang?
Hoe lang u dalteparine moet gebruiken hangt af van uw situatie:
om trombose na operaties te voorkomen: meestal minimaal vijf tot zeven dagen na de operatie totdat men weer op is. Bij heupoperaties tot vijf weken of nog langer;
bij bedlegerige patiënten met een acute aandoening zoals hartfalen of ernstige infecties: meestal twaalf tot veertien dagen totdat men weer uit bed mag, eventueel langer;
bij de behandeling van trombose in een ledemaat en bij longembolie: meestal afhankelijk van de mate van stolling van het bloed, gemiddeld vijf dagen;
na een acuut hartinfarct of hartkramp (angina pectoris) samen met acetylsalicylzuur: meestal minimaal zes dagen of langer.
In de meeste gevallen kan - als dit nog nodig is - de behandeling daarna worden voortgezet met andere middelen tegen trombose, zoals de bloedverdunnende tabletten acenocoumarol of fenprocoumon of acetylsalicylzuur.

7. Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dat u dalteparine consequent op de voorgeschreven tijden gebruikt. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

Gebruikt u dalteparine één keer per dag? Bij ontdekking binnen vier uur na het vaste tijdstip kunt u de injectie alsnog toedienen. De volgende injectie neemt u weer op het vaste tijdstip. Als deze periode is verstreken, dan mag u de vergeten dosis niet zonder meer inhalen. Neem dan contact op met de arts. Deze kan u adviseren wat u in uw geval het beste kunt doen.

Gebruikt u dalteparine twee keer per dag? Bij ontdekking binnen twee uur na het vaste tijdstip kunt u de injectie alsnog toedienen. De volgende injectie neemt u weer op het vaste tijdstip. Als deze periode is verstreken, dan mag u de vergeten dosis niet zonder meer inhalen. Neem dan contact op met de arts. Deze kan u adviseren wat u in uw geval het beste kunt doen.

8. Kan ik zomaar met dalteparine stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dalteparine. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert. Het remmende effect op de bloedstolling houdt na de laatste dosis nog ongeveer een dag aan.

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2013 12:14

Maak ons bekend!

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website blog of andere social-media en kan u helpen om ons bekender te maken, plaats dan een  linkje naar www.hartziekte.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!

 

Neem eens een kijkje op de website "een hart voor werk". Hier kan je de eind resultaten lezen van het Europees project!

Advertenties

 

Laatste berichten

Meest gelezen

Disclaimer

Alle documenten op deze sites zijn louter informatief en mogen niet als rechtsgeldige beschouwd worden. De vzw kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de informatie op deze website. Hoewel het onze bedoeling is om bijgewerkte en juiste informatie te verspreiden, kunnen we geen perfect resultaat garanderen. Eventuele onjuistheden die ons worden gesignaleerd, zullen we zo spoedig mogelijk verbeteren.

Powered by Webdesign en fotostudio verhuur onderdeel van PeoplesProjects.