Hartruis komt veel voor, zowel bij kinderen als volwassenen. Meestal is hartruis gelukkig onschuldig, maar het kan ook wijzen op een hartafwijking. Een hartruis is een geluid dat ontstaat als bloed weerstand ondervindt bij het stromen.

Er ontstaan wervelingen, die de arts waarneemt als hartruis.  Hartruis wordt vaak bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld tijdens een routineonderzoek of een medische keuring. De arts merkt een hartruis op door onderzoek met de stethoscoop. Hij hoort dan een extra geluid naast de normale harttonen. Hartruis wordt ook wel souffle genoemd.

Onschuldige hartruis

Bij een onschuldig of functioneel hartgeruis is er niets aan de hand met uw hart. Het bloed stroomt normaal door uw hart.

De arts hoort een zogenaamd stromingsgeruis. De hartslag is dan vaak wat sneller door bijvoorbeeld hoge bloeddruk, sporten, koorts, een schildklierafwijking of angst. 

Abnormale hartruis

De arts kan ook een abnormaal of niet-functioneel hartgeruis horen. Dit klinkt luider dan onschuldige hartruis. Het duidt vaak op een onderliggende hartafwijking. 

Hartgeruis dat optreedt in de eerste 6 maanden is meestal niet- functioneel. Het moet snel beoordeeld worden door een kindercardioloog.

Dit geruis kan wijzen op een aangeboren hartafwijking, zoals:

- een abnormale verbinding tussen de hartkamers (gaatjes in het tussenschot)
- een hartklepafwijking
- problemen met de grote bloedvaten van het hart

Hartgeruis dat luid klinkt hoort meestal bij een (aangeboren) hartafwijking.

Kinderen

Bij 70 van de 100 kinderen onder de 16 jaar is een hartruis te horen. Bij 63 van die 70 kinderen is niets ernstigs aan de hand. Zij hebben een onschuldige hartruis die meestal op jong volwassen leeftijd verdwijnt. 

Bij kinderen is vaker een onschuldig hartruis te horen doordat: 

- zij een snellere hartslag hebben dan een volwassene 
- er tussen de huid van de borstkas en het hart nog niet veel spier- en vetweefsel ligt en hierdoor het geluid beter te horen is 
- hun bloedvaten scherpere bochten maken rondom het hart, waardoor er eerder turbulenties (wervelingen) ontstaan 

Volwassenen

Hartruis bij volwassenen dat duidelijk hoorbaar is met de stethoscoop is meestal een teken van een afwijking. 
De meest voorkomende oorzaak van hartruis bij volwassenen is een hartklepafwijking.

Andere oorzaken zijn:

- een te hoge bloeddruk
- ontstekingen
- beschadiging van het hart 

Onschuldig geruis komt ook voor. Dit wordt meestal veroorzaakt door bloedarmoede, koorts, schildklierafwijkingen of zwangerschap.

Klachten

Een onschuldige of functionele hartruis geeft geen klachten.

De klachten hebben meestal te maken met de onderliggende hartaandoening. U bent bijvoorbeeld snel vermoeid, omdat uw hartklep niet goed functioneert. 

Onderzoek

De arts luistert met een stethoscoop naar uw hart en de harttonen. Ook luistert hij naar de grote bloedvaten rond het hart, de halsslagaders en de slagaders in de lies. De stromingsgeluiden in deze bloedvaten geven ook informatie over een mogelijke hartafwijking.

Vooral bij een kind wil de arts bij een hartruis weten: 

- is de kleur van het gezicht normaal? is de ademhaling normaal?
- is het kind snel kortademig? is de groei normaal? 
- is de voeding en het drinkgedrag normaal?
- zweet het kind snel of houdt het vocht vast?
- komen er (aangeboren) hartafwijkingen in de familie voor? 

Bij twijfel stuurt de arts u door naar een (kinder)cardioloog voor nader onderzoek. 

Aanvullende onderzoeken zijn: 

- echocardiografie ECG (hartfilmpje) 
- hartkatheterisatie 

Als de onderzoeken geen afwijkingen aantonen, dan is de hartruis onschuldig. Waarschijnlijk maakt de arts voor de zekerheid nog wel een controleafspraak. 

Behandeling onschuldige hartruis

Een onschuldige hartruis is geen ziekte en veroorzaakt geen klachten. Behandeling is niet nodig. Ook mag u gewoon sporten of andere inspannende activiteiten ondernemen. 

Bij een abnormale hartruis is wel behandeling nodig. Deze is afhankelijk van de onderliggende hartafwijking en de ernst ervan. Soms zijn medicijnen voldoende, in andere gevallen is een operatie nodig. 

Bij sommige klepafwijkingen moet u uit voorzorg antibiotica gebruiken voorafgaand aan sommige chirurgische ingrepen of behandelingen aan het gebit of het tandvlees. Dit is nodig om bacteriële endocarditis te voorkomen, een ernstige ontsteking van het hart.